Хакери похитиха 2,9 милиона акаунта на Adobe

Софтуерният разработчик Adobe съобщи за успешна хакерска акция срещу един от сървърите на компанията. Откраднати са данни от акаунти на потребители и изходен код на продукти на компанията.

Атакуващите са получили достъп до информацията от 2,9 милиона акаунта на потребители на Adobe, вкл. имена и кодирани номера на кредитни и дебитни карти с дата на изтичане на срока им на годност.

Предполага се, че хакерите не са успели да получат информация за декодираните номера на платежни карти, съхранявани на сървърите на Adobe. За инцидента вече са информирани банките-клиенти на софтуерната компания.

Установено е също, че в ръцете на хакерите е попаднал изходният код на няколко софтуерни продукта, вкл. Acrobat, ColdFusion и ColdFusion Builder. Специалистът по информационна сигурност Брайън Кребс твърди, че е открил на частни сървъри 40 гигабайта информация за изходния код на продукти на Adobe. Компанията уверява в своя блог, че това не крие никаква опасност за потребителите на тези програми.

Същевременно, Adobe промени паролите на всички пробити акаунти. Компанията изпрати и писма на потребителите със съвети какви стъпки да предприемат, за да предотвратят използването на частна информация за користни цели. На потребителите се препоръчва да сменят паролите си за достъп до други сайтове, поради риск от дублиране с идентификаторите Adobe ID.

Коментар