От панаира: Бизнесът се съживява

Повечето посетители на панаира са привлечени от иновациите и възможността за делови контакти

Повечето посетители на панаира са привлечени от иновациите и възможността за делови контакти

Колелото на българската икономика се задвижва, смятат много от участниците в  Международния технически панаир в Пловдив, който завърши в края на миналата седмица. Потвърждават се оптимистичните прогнози за съживяване на бизнеса, съобщиха организаторите.

Обнадеждаващ  симптом за край на кризата е фактът, че вече се усеща търсене на работници и специалисти. „В момента на индустрията са необходими кадри. В много машиностроителни заводи виждам майстори на средна възраст 60-65 години. Навсякъде търсят персонал”, коментира Иво Илиев, мениджър в „Бактрейд”, която представя над 20 чуждестранни компании у нас.

В момента България е във фокуса на австрийските компании, затова тяхното присъствие на панаира беше по-голямо. В официалното участие на Австрия имаше 16 изложители, а още 12 се представяха самостоятелно.

С участие на Международния технически панаир започва да разширява бизнеса си в България и полската „Лентекс груп”, която неотдавна купи пловдивското предприятие „Деворекс”.

„Фирмите бяха подготвили интересни иновативни продукти, станаха много сделки. Получи се едно успешно изложение, което дава възможност на бизнеса да върви напред” – така  д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, обобщи тазгодишното издание, в което участваха над 1030 фирми от 41 държави.

Коментар