Лазерни иновации се очакват на ЕСЕН 2013

ЕСЕН 2013 ще се проведе от 30 септември до 5 октомври 2013 г. в Международен панаир Пловдив

ЕСЕН 2013 ще се проведе от 30 септември до 5 октомври 2013 г. в Международен панаир Пловдив

Германската фирма „Трумпф” ще представи на Международния технически панаир в Пловдив тази есен иновативна енергоспестяваща 2D машина за лазерно рязане и заваряване, обработваща и цветни метали.

На изложението може да се видят и други приложения на лазерите, съобщиха организаторите. Така например, „Хофман Консулт България” ще покаже стентове за сърдечни операции, изработвани с помощта на уред  за лазерно заваряване, който също е новост за нашия пазар.

Няколко иновативни продукта, базирани на GSM/GPRS, ще демонстрира българският изложител „Каст Инженеринг”. Системата за дистанционно измерване предава от разстояние данни за кръвна захар, кръвно налягане, тегло и двигателна активност.

Друго изделие  на фирмата – цифров датчик за нивото на горивото, се използва при  автомобили, самосвали, строителни и селскостопански машини. Компанията ще демонстрира още система за измерване на налягането и температурата в автомобилни гуми, която показва стойностите в реално време чрез GPS и предупреждава за опасност от запалване или спукване, като така увеличава пробега на гумите и намалява разхода на гориво до 15%.

Това са част от иновациите на тазгодишния Есенен панаир. Участие в него досега са заявили компании от 22 държави. Експозициите ще бъдат разпределени в  десет специализирани международни изложби, вкл. „Инфотех” (за информационни технологии).

По данни на Агенцията за инвестиции, много от чуждестранните компании, работещи у нас в сферата на електрониката, електротехниката и машиностроенето,  разширяват своята производствена дейност. Това привлича интереса на инвеститорите и към Международния технически панаир, за който официални участия вече обявиха Австрия, Италия и Словакия.

Коментар