Кодекс ще управлява демократично интернет

Международни институции и неправителствени организации предложиха кодекс за демократично управление на интернет. Това стана по време на провеждащия се в Рио де Жанейро Форум за управление на интернет (IGF), съобщиха от bluelink.net.

Икономическата комисия за Европа към ООН (UNECE), Съветът на Европа и Асоциацията за прогресивни комуникации (APC) лансираха саморегулиращ се механизъм за подпомагане на участието, достъпа до информация и прозрачността в управлението на интернет. Предложението е по идея на БлуЛинк, българският член на асоциацията.

Механизмът трябва да гарантира, че институциите, които играят роля в управлението на интернет, се ангажират с прозрачност, участие на обществеността от всички заинтересовани групи и достъп до информация в своите дейности.

Предложението на БлуЛинк обединява възможностите, предоставяни от Конвенцията за достъп до информация и Орхуската конвенция (за достъп до участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие). На тяхна база е изготвено предложение за създаване на механизъм за демократично управление на интернет с широко участие на обществеността.

Орхуската конвенция беше представена като възможен прототип на този механизъм.

„Благодарение на конвенцията, гражданите имат възможност да изискват информация от правителствата за защитата на природата. Дори повече, правителствата са задължени да канят гражданското общество да участва в процеса на взимане на решения за защитата на природата. Ако не го правят, гражданите имат право да се обърнат към съда”, коментира Павел Антонов, учредител на БлуЛинк.

„Надяваме се Форумът за развитие на интернет да надскочи фазата на приказките и да премине към фазата на действия”, коментира Милена Бокова, изпълнителен директор на БлуЛинк.

Институции, които искат да демонстрират своя ангажимент за прозрачност, за създаване на възможност за участие на обществеността и за отговорност, могат да са страна по споразумението, добави Анриет Естерхаузен, изпълнителен директор на АРС.

Коментар