Създават отворена система за разпознаване на реч

Стартира инициатива за създаване на пълнофункционална свободна система за разпознаване на говор. Проектът „Open Speech Initiative” обединява група разработчици и ще се развива под егидата на проекта KDE.

Изследователи от различни области и разработчици ще се опитат да създадат универсална система за разпознаване на реч с висока точност и голям речник, която може да се използва в широк спектър от приложения. За постигане на тази цел в една общност ще се обединят различни категории ентусиасти – от разработчици на софтуер до лингвисти и специалисти по цифрова обработка на сигнали.

Open Speech Initiative ще координира действията на общността и развитието на проекта. В момента работата е съсредоточена върху компонентите на платформата от ниско ниво и подготовката на автоматизирани системи за създаване на качествени акустични модели.

Плановете предвиждат разработка на потребителски интерфейс, който може да играе ролята на диктофон, печатащ текст под диктовката, или автоматично да създава субтитри за видео.

Към инициативата вече се присъединиха разработчиците на платформата Simon, която позволява управление на десктопа с помощта на гласови команди, без необходимост от използване на клавиатура и мишка, както и съоснователят на платформата SonicCloud.

На базата на Simon ще бъде създаден работещ прототип на приложение с функции на диктофон, пригодено за гласово въвеждане на текстова информация.

В момента системата позволява въвеждане чрез диктовка на кратки бележки, като може да разпознава команди за преход към нов параграф, поставяне на пунктуални знаци и специални символи.

Коментар