Изчезна считаната за най-опасна руска мрежа

Следите на руската интернет компания Russian Business Network (RBN), считана от Запада за основен виновник за киберпрестъпленията, се загубиха, съобщи Gazeta.ru. Очаква се обаче мрежата, за която се говори, че предоставя сървъри на съмнителни бизнеси, да напомни за себе си отново. Твърди се също, че RBN се ползва с поддръжката на руски чиновници.
Наскоро Вашингтон Пост публикува обширно разследване за руската бизнес мрежа, а тази седмица по темата се изказа и Гардиън. Според експерти в областта, RBN е отговорна за 60% от всички киберпрестъпления.

По информация от регистратора на домейни Verisign, сайтът на RBN е регистриран през 2006 година и отначало всичко е изглеждало легално. По-късно обаче създателите на мрежата са решили, че е по-изгодно да предоставят хостинг на нелегални структури и са започнали да си сътрудничат с криминални групировки.

Verisign нарича руската компания “най-лоша от лошите” и “напълно нелегална”. Счита се, че RBN разпространява вредоносен код, вируси, спам и детска порнография. Обвиняват я също във фишинг и други кибер престъпления.

Специалните хостинг услуги на RBN са по-скъпи около 10 пъти от обикновения хостинг, но компанията не се оплаква от липса на клиенти. Освен за хостване на нелегални уеб сайтове, мрежата се използва и за зомбиране на потребителски компютри. Това става чрез внедряване на зловреден код в РС-то, когато от него се посети специален сайт, хостван от RBN. Зомбираните компютри след това се използват за разпространение на спам и провеждане на кибер атаки.
Предполага се, че Russian Business Network е отговорна за някои от най-големите удари в интернет, като например взлома на индийска банка през септември. Verisign пък твърди, че фишинг бандата Rock Group е източила $150 милиона чрез RBN само за една година.

Мрежата няма официален сайт и правният й статут не е известен. Желаещите да ползват нейните услуги могат да се свържат с мрежата чрез руски форуми, а заплащането става с анонимни електронни преводи, писа Вашингтон Пост.

Гардиън пък твърди, че RBN се управлява от 24-годишния й създател с ник Flyman. Зад него пък стоял влиятелен руски политик, чието име не се споменава.

Според руски юристи, самата компания RBN не нарушава закона, а това правят нейните клиенти. Престъпните сайтове често сменят мястото си, а компаниите за хостинг са затруднени да проследяват дейността им.

Следите на RBN в интернет се губят напоследък, отбелязват от компанията за сигурност Trend Micro. Това би могло да означава, че мрежата се предислоцира, например в Китай, Тайван или друга азиатска страна.

Експертите са сигурни, че мрежата ще се появи отново. Те са твърде умни и имат много пари, казват от Trend Micro, визирайки хората зад RBN.

Коментар