Оптична памет ще пази данни милиард години

Изследовател от Университета в Твенте, Холандия, създаде оптична памет, която може да съхранява данни в продължение на милиарди години. Устройството на Жерон де Врийс е направено от волфрам, капсулиран в силициев нитрид. Подобна конструкция издържа на много високи температури и е устойчива на счупване.

vreis-ins

QR кодове след създаване (отляво), след два часа при температура 613 K и след два часа при температура 763 K (източник: de Vries/University of Twente)

Традиционните устройства за съхранение, твърдите дискове, са податливи на външни магнитни влияния и механични повреди, а нормалният им живот е не повече от 10 години. Други често използвани носители като CD DVD и флаш памети и дискове също имат своите ахилесови пети.

Холандският учен обещава да преодолее тези проблеми с памет, направена от волфрам. Дискът е толкова здрав, че може да се използва за съхраняване на важни данни на човешкия род и да ги запази непокътнати дори и след края на човешката цивилизация, твърди Жерон де Врийс. Разбира се, това предполага бъдещи извънземни, роботи или мутанти да знаят как да декодират данните на диска.

Във вътрешността на устройството информацията се съхранява чрез гравиране на QR кодове във волфрам, които могат лесно да бъдат декодирани от днешните смартфони. Този метод е много стабилен, защото информацията се запазва, дори когато до седем процента от данните са били компрометирани. Всеки пиксел на кода, с размери няколко микрона, съдържа втори набор от много по-малки QR кодове.

За да разбере колко дълго подобно устройство може да съхранява информацията, Жерон де Врийс използва модела на Арениус, който симулира продължителни периоди на влияние върху устройството с предварително определени нива на топлина.

Изследователят е нагрял паметта до температура 200 °C (400 °F) в продължение на един час, без да забележи видима деградация. Според модела на Арениус, подобна симулация съответства на 1 милион години употреба.

Паметта е показала някои признаци на разрушаване едва след като била нагрята до много по-висока температура – от порядъка на 440 °C (820 °F). Но дори тогава, волфрамът не се повредил и данните останали четими.

Коментари по темата: „Оптична памет ще пази данни милиард години”

добавете коментар...

  1. Валери

    Напредвате, но още доста има докато стигнете “косъма на Мохамед”, който е открит, и изследван безуспешно преди доста години. Стигнали са само до извода, че “косъма” съдържа информация. Открит е в една джамия от КДС. Все пак е нещо, нали?!

Коментар