90 български ученици ще преминат обучение в НАСА

Децата ще участват в симулация на изстрелване на совалка

Децата ще участват в симулация на изстрелване на совалка

90 български ученици ще преминат обучение за астронавти в космическия лагер Space Camp Turkey, Измир през 2014 година, съобщиха организаторите от Центъра за творческо обучение, който е партньор на програмата на НАСА.

Над 400 участници от 22 области на България са преживели едноседмично космическо приключение в рамките на програмата до 2013 година. Следващата година ще бъде 11-та поредна от началото на българското участие в космическия лагер.

„Космосът сега е реалност, позволяваща на децата да вървят напред”, каза Марияна Лозанова, ръководител на един от отборите в Space Camp Turkey през 2013 г., на пресконференция в София, на която бе представена програмата за следващата година.

В Space Camp Turkey децата ще участват в симулация на изстрелване на совалка, ще моделират марсианска база и ще тестват симулатор за безтегловност. Освен как да станат изследователи и космонавти, децата ще учат как да представят страната си.

Деца от различни страни работят в екип, като се учат как да разпределят времето си, да се справят с кризи и да комуникират помежду си, обясни Толга Йълдъръм, лектор по проекта ЕДУ21.

Програмата PSSP Europe за първи път дава възможност на училища от държави членки на Европейския съюз да партнират с лаборатории на НАСА, обясни още той. От 2014 г. тя ще бъде активна и в България.

Коментар