Java се утвърди като основна цел на хакерите

Броят на кибер атаките с използване на Java експлойти расте, сочи нов доклад на компанията за сигурност Лаборатория Касперски. През последната година платформата Java се е утвърдила като основна цел на атакуващите.

В периода от септември 2012 до август 2013 г. са регистрирани 14,1 млн. атаки с използване на Java експлойти, което е с една трета повече на годишна база. Повечето кибер нападения са извършени през втората половина на разглеждания период – от март до август броят им е превишил 8,5 млн.

Атаките с използване на Java експлойти рязко са нараснали през последната година (източник: Лаборатория Касперски)

Атаките с използване на Java експлойти рязко са нараснали през последната година (източник: Лаборатория Касперски)

Любопитен факт е, че около 50% от всички атаки са проведени с помощта на само 6 семейства Java експлойти, при открити от специалистите над 2000 семейства на подобни зловредни кодове.

Повечето атакувани потребители (около 80%) живеят само в десет страни. Половината от всички атаки са били прицелени в САЩ и Русия, съответно 26,2% и 24,5%. Челната тройка по атакувани държави затваря Германия с 11,7% дял от всички атаки с използване на Java експлойти.

Същевременно, най-бързо се увеличават атаките в Канада – със 118% за година, следвана от САЩ (108%), Бразилия (72%) и Германия (81%).

Ръстът в интензивността на атаките е обусловен от големия брой нови уязвимости в Java. В последната година, обхваната от проучването, са открити 161 нови уязвимости, в сравнение с 51 за периода септември 2011 – август 2012.

Повечето домашни потребители не следят за обновленията на Java, като по този начин улесняват кибер престъпниците, коментират авторите на анализа от Лаборатория Касперски.

Коментар