ЕС засилва изследванията в “невидимите” компютри

Европейският парламент даде силна подкрепа на предложението на Европейската комисия за стартиране на първите широкоевропейски публично-частни партньорства в областта на научните изследвания.
Съвместните технологични инициативи (JTIs) ще обединят индустрията, ресурсите на държавите-членки и на Европейската комисия в целенасочени програми за научни изследвания, съобщиха от представителството на ЕК в България (www.evropa.bg).
Първите четири инициативи, одобрени от Европейския парламент, ще бъдат в областите на нанотехнологиите, „невидимите” компютри, иновативните лекарства и по-екологично чистата авиация.
Инициативата ARTEMIS е насочена към „невидимите” компютри (вградени чипове), които днес стоят зад всички машини – от коли, самолети и телефони, през енергийни системи и централи, до съдомиялни и телевизори. Според прогнозите, до 2010 г. ще има над 16 млрд. устройства с вградени чипове и над 40 млрд. по целия свят след още десет години.
До 2020 г. „невидимите” чипове ще представляват 30-40% от стойността на новите продукти – в битовата електроника (41%), телекомуникациите (37%), автомобилите (36%) и здравните съоръжения (33%). По този начин програмата ARTEMIS би могла да донесе на европейската икономика повече от 100 млрд. евро през следващите десет години.
„Събирайки заедно европейските публични инвестиции в научни изследвания и тези на индустрията в рамките на една програма, ще увеличим значително шансовете да направим технологичен пробив, поставяйки Европа на челно място в иновациите”, каза Янез Поточник, комисар по науката и научните изследвания.  
Друга инициатива, ENIAC, ще бъде насочена към най-високото ниво на миниатюризация, необходимо за следващите поколения наноелектронни компоненти. Чрез тази програма Европа има намерение да вземе по-голям дял от пазара на полупроводници на стойност 200 млрд. евро и от 5 пъти по-големия пазар на иновационни електронни продукти.
Очаква се най-малко 50% от бюджетите на ARTEMIS и ENIAC да дойдат от индустрията, 1,7 млрд. евро от участващите държави-членки и съответно 420 и 450 млрд. от Европейската комисия.
2 млрд. евро ще бъдат инвестирани в рамките на 7 години в инициативата за иновативна медицина, като 1 млрд. ще дойдат от бюджета на Общността.
Четвъртата инициатива, Чисто небе, ще подобрява конкурентоспобността на европейското въздухоплаване, като намали екологичния товар на въздушния транспорт чрез по-малко емисии и шум. 800 млн. евро са определени в бюджета на ЕС, а 800 млн. ще дойдат от другите участници, основно частни кампании.

Коментар