Колко надеждни са твърдите дискове – данни от облака

Честотата на отказите на твърдите дискове достига 11,8% след три години работа

Честотата на отказите на твърдите дискове достига 11,8% след три години работа

Около 80% от твърдите дискове, инсталирани в център за данни преди пет години, продължават да работят. Но след третата година отказите рязко нарастват, сочи статистика на облачния доставчик Backblaze, който предоставя услуги по резервиране на данни на притежателите на персонални компютри.

През първата година и половина честотата на отказите на HDD е под 5,1%. В следващия период със същата продължителност този показател пада до 1,4%, но след три години експлоатация отказите на твърдите дискове рязко нарастват, достигайки 11,8%, в резултат на износване, констатира компанията.

В момента в облачното хранилище на Backblaze са включени 25 хиляди твърди диска със сумарна мощност 75 петабайта. Методът на изчисляване на отказите отчита вероятността от заводски дефекти, износването на частите и излизането от строя по време работа.

Компанията все още не разполага с данни за средната продължителност на работа на твърдите дискове, тъй като развива дейност от едва пет години. Ако данните към момента се екстраполират, то излиза, че след 6-тата година от строя ще излезе всеки втори диск. Статистиката обаче не подкрепя подобна прогноза.

При екстраполиране на данните от първите пет години, може да се очаква, че след 6-тата година от строя ще излезе всеки втори диск

При екстраполиране на данните от първите пет години, може да се очаква, че след 6-тата година от строя ще излезе всеки втори диск

Особеност в дейността на Backblaze е, че компанията използва обикновени твърди дискове, предназначени за масовия потребител, а не устройства от корпоративен клас. Backblaze твърди, че промишлените HDD струват неоправдано скъпо – двойно повече от потребителските устройства, без да предлагат съответните предимства.

Подобни данни изнесоха по-рано Google и CMU. Резултатите показват, че системата SMART и показателят MTBF (средно време между откази) не предоставят достатъчно информация за точна оценка на предполагаемия живот на твърдия диск. Специалистите стигнаха до извода, че MTBF по правило е силно завишен и не отразява реалното състояние на твърдите дискове.

Важно е да се отбележи също така, че нито Google, нито CMU дават статистика за честотата на отказ на твърдите дискове след пет години експлоатация. По данни на Trendfocus, през 2012 г. световните доставки на твърди дискове са намалели със 7% до 579,5 млн. броя. През второто тримесечие на 2013 г. доставките са намалели с 1,9% до 133,4 млн. устройства.

Коментар