Ролс Ройс въвежда 3D печата в ракетните двигатели

Прилагането на 3D печата в космическата индустрия дава възможност за създаване на части без никакъв компромис по отношение на формата

Прилагането на 3D печата в космическата индустрия дава възможност за създаване на части без никакъв компромис по отношение на формата

Известният производител на реактивни двигатели Ролс Ройс (Rolls Royce), който споделя име с почти толкова известния производител на автомобили, планира да използва отпечатани на 3D принтер части в своите модели.

3D принтирането е реалност от няколко десетилетия , но предимно в сферите на изследванията и проектирането за бързо създаване на прототипи. Ролс Ройс обаче вижда нови възможности в 3D печата.

Д-р Хенър Уейпънханс, технологичен директор на компанията, споделя пред Файненшъл Таймс, че при 3D печата няма ограничения при създаването на форми. „Можете да създадете всяка форма, която искате”, казва той.

До неотдавна процесът на 3D печат беше все още твърд скъп и бавен, дори за производството на реактивен двигател, което само по себе си е бавно и скъпо. Прилагането на 3D печата в космическата индустрия обаче дава възможност за създаване на части без никакъв компромис по отношение на формата или производителността, наложени от ограниченията в традиционния производствен процес.

Благодарение на 3D печата, частите могат да бъдат произведени точно както си ги представят инженерите – дебели, където е необходима сила, и тънки, където е необходима лекота.

Друго предимство е, че Ролс Ройс може да създава частите тогава, когато са й необходими. Обикновено специализираните компоненти в малки количества изискват сложно производство, което отнема месеци или дори повече от година за изготвяне на първите партиди след подаване на поръчката.

Чрез 3D печата частите могат да влязат в серийно производство веднага след като приключи фазата на тестване. По същия начин, частите могат лесно да променят, без да се налага промяна в производствените линии и инструменти.

Коментар