Google напредва с Dart – алтернативата на JavaScript

Google пусна първа стабилна версия на езика за програмиране Dart, призван да замени JavaScript, като предложи по-ефективно програмиране и по-висока производителност. Новият език е готов за разработка на реални приложения, увери ръководителят на проекта Ларс Бак.

Средата за разработка Dart Editor е непретенциозна към системните ресурси и в същото време достатъчно мощна

Средата за разработка Dart Editor е непретенциозна към системните ресурси и в същото време достатъчно мощна

Пакетът Dart SDK 1.0 включва всички необходими инструменти за създаване както на прости скриптове, така и на пълноценни уеб приложения. В него влизат непретенциозна към системните ресурси и в същото време мощна среда за разработка Dart Editor, която предлага възможности като автоматично завършване на кода, преход към определения, отстраняване на грешки, издаване на предупреждения и др.

Специална версия на браузъра Chromium с виртуална машина Dart VM, която също влиза в пакета наред с други инструменти, позволява пускане на „нейтив” (естествен) код. Освен това проверката на кода за грешки се извършва директно в Dart Editor, т.е. програмистът може мигновено да види резултатите от своята работа.

За изпълнение на кода, написан на Dart, в съвременните браузъри е предвиден компилатор от Dart в JavaScript, известен като dart2js. Компилираните аплети и приложения могат да се пускат в Internet Explorer 9 и 10, в последните версии на Firefox и Chrome, както и в Safari 6. Нито един от днешните браузъри обаче не поддържа естествения код на Dart. В бъдеще Google планира да добави тази възможност в Chrome.

Разработчиците на Google са приближили максимално производителността на приложенията, компилирани с dart2js, към тази на JavaScript кода, като в някои тестове Dart даже показва предимство – например в DeltaBlue.

Като цяло, високата скорост на работа е един от приоритетите на създателите на езика от самото му създаване. Така например, производителността на виртуалната машина Dart VM превишава с 42-130% скоростта на работа на JavaScript енджина V8.

Към момента общността е създала над 500 пакета за Dart, вкл. популярните сред разработчиците на уеб приложения AngularDart и polymer.dart. В допълнение към тях разработчиците могат да използват и библиотеки на JavaScript.

Редица компании, вкл. Blossom, Montage, Soundtrap и Mandrill, вече създават приложения за Dart. Езикът се използва от някои подразделения на Google, а поддръжка за него обявиха разработчиците Adobe, drone.io и JetBrains.

Езикът Dart беше представен за първи път през октомври 2011 г. От тогава Google постоянно набира нови участници в проекта и разширява общността. Microsoft обаче не поддържа Dart – компанията обяви, че ще продължи да участва в развитието на JavaScript.

Коментар