Microsoft поиска легендарния плейър Winamp

Microsoft е на път да придобие от AOL легендарния плейър Winamp и неговия екип

Microsoft е на път да придобие от AOL легендарния плейър Winamp и неговия екип

Winamp, легендарният мултимедиен плейър, има шанс да остане жив. Вчера неговият собственик AOL обяви, че ще прекрати поддръжката на продукта и дори ще спре портала Winamp.com. Но това все още не е краят за плейъра…

Спасител на проекта може да се окаже Microsoft, която  възнамерява да купи продукта и неговия екип, заедно с услугата Shoutcast за създавана на интернет радиостанции.

В момента Microsoft и AOL преговарят за цената на сделката, съобщи TechCrunch.com, който е собственост на AOL. Засега все още няма официални изявление от двете компании.

Microsoft има собствен плейър – това е добре познатият Windows Media Player. Не е известно за какво и е необходим Winamp и неговия екип, който в продължение на много години налагаше алтернатива именно на WMP.

Winamp беше създаден през 1997 г. от студентите Джъстин Франкел и Дмитри Болдирев. По-късно Франкел основа компанията Nullsoft, която продължи да разработва плейъра. През 1999 г. AOL купи Nullsoft за сумата от $80 млн.

Друг проект на Nullsoft е услугата Shoutcast, която позволява създаване на интернет радиостанции. TechCrunch твърди, че AOL планира да закрие и тази услуга още през следващата седмица.

Наскоро Джъстин Франкел заяви, че AOL убива проекта Winamp. Компанията никога не е инвестирала сериозно в него, а по-рано тази година се избави от още няколко музикални ресурса като The BoomBox, The Boot, Noisecreep и Comics Alliance.

Всъщност AOL вече се явява един голям издател в интернет, който печели от реклама – нейна собственост са сайтовете TechCrunch, Engadget, Huffington Post и други.

Коментари по темата: „Microsoft поиска легендарния плейър Winamp”

добавете коментар...

 1. :о)

  Както казах и преди – инсталирам си версия 2.80 и неми дреме кой къде ще продължава да издава нови версии 🙂

 2. Angel

  както направиха със Skype

 3. Angel

  Ооо, ще стане по-лошото, ще го оАкат

 4. Мартин

  сега да се чуди човек кое е по-зле, да го спрат тотално или М$ да го купят и да го оАкат

 5. китодар

  fuck…

Коментар