NSA инфектирала 50 000 мрежи с малуер

Отдел от 1000 хакери в NSA следи компютърните мрежи на компании и администрации по цял свят

Отдел от 1000 хакери в NSA следи компютърните мрежи на компании и администрации по цял свят

Нов теч на информация разкрива мащабите на следенето в интернет от страна на американската Агенция за национална сигурност (NSA). Твърди се, че NSA е инфектирала с малуер за следене 50 000 компютърни мрежи по целия свят.

Информацията идва от холандската медия NRC, която се позовава на документ от бившия служител на американските служби – Едуард Сноудън. Става въпрос за презентация от 2012 година, на която е показана световна карта, пълна с точки за достъп до компютърните системи, наричани CNE (Computer Network Exploitation).

CNE представлява секретна точка за достъп до мрежата, инфилтрирана с помощта на малуер и предназначена за шпионска дейност. Чрез CNE, например, е следен белгийският телеком Belgacom.

Документът разкрива, че компютърните атаки са извършвани от специален отдел на NSA, наречен Tailored Access Operations, в който работят около 1000 хакери. Подобни операции са особено важни за агенцията, тъй като й помагат да се добере до информация лесно и сравнително евтино.

Изтеклата презентация показва, че точки CNE са поддържани по целия свят, вкл. в Бразилия, където са шпионирани дори президентите на страната – бившия и настоящия, местни компании и петролният гигант Petrobras, т.е. извършван е политически и икономически шпионаж.

Става ясно също така, че CNE точки са действали в градове като Женева, Атина, Рим, Каракас, Богота, Мексико Сити, Хавана, Бангкок, Ню Делхи, Рариж, Берлин, Франкфурт, Милано и много други. В списъка попада и българската столица София.

NSA е отказала да коментира новата порция информация, насочвайки запитването на холандската медия към правителството на САЩ. Обикновено в подобни ситуации отговорите са твърде неконкретни, без да внасят допълнителна яснота по проблема.

Коментар