Ерик Шмид: Русия следва Китай в интернет цензурата

Филтрирането на интернет в Русия притеснява сериозно Ерик Шмид – председател на борда на директорите на Google и бивш CEO на компанията. Според него, Русия ще се превърне в следващия Китай, ако процесите в страната продължат да се развиват в тази посока.

Китай е известен като „Великата защитна стена” (Great Firewall), заради това, че блокира достъпа на потребителите в страната до широк спектър от уеб ресурси. Руските власти работят по същия начин напоследък.

В частност, Шмид е обезпокоен от факта, че Русия прокарва нови закони, които позволяват на правителството да блокира достъпа до информация. Подобно законодателство може да доведе до сериозна цензура в интернет, пише CNET.

По думите на Шмид, Русия върви по пътя към активно филтриране и цензура в интернет – ограничения, с които Китай вече е добре известен. Според него обаче, в рамките на едно десетилетие технологиите ще сложат край на следенето и цензурата в интернет.

„Можем да приключим с правителствената цензура за едно десетилетие. Решението е да се криптира всичко”, заяви наскоро Шмид, цитиран от Блумбърг.

Водещи експерти, ангажирани в разработката на стандарта HTTP/2.0, също лансираха идеята за кодиране на целия трафик в интернет с цел да бъде гарантирана сигурността на предаваните в мрежата данни.

Коментари по темата: „Ерик Шмид: Русия следва Китай в интернет цензурата”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Никога, ама никога Интернет няма да стане изцяло криптиран, защото не им утърва на САЩ.

    А като говорим за закони… Може в бъдеще да се направи закон всичкият трафик към чужди сайтове да преминават през специален вид правителствено прокси, където информацията ще е некодирана (подобно на това както по границите има граничен контрол) и където пак държавата ще може да следи изцяло какво правиш.

    В момента споменатото по-горе не се прави, защото над 95% от информацията е некодирана, или слабо кодирана и подобна система би била само разход. В бъдеще подобна система ще е доста по-евтино да се реализира и ще бъде реализирана, ако започне масово криптиране на трафика по Интернет.

  2. 7yjft

    Чудно що се притесняват за Китай и Русия, а не го правят за Австралия?! Там отдавна целия интернет си се филтрира. Разликата с Китай е само в това че не са сложили забрана за “лошите” линкове към статии оплюващи системата, но при положение че системата е инсталирана и работи, за да настигнат Китай им трябва да направят само една крачка…

  3. (:

    А, Google води NSA в следенето.

Коментар