Евтин уред предсказва земетресения

Николай Мезин, учен от украинския град Донецк, е разработил специален електромагнитен датчик, който позволява не само да се предсказват природни катаклизми, но и в случай на авария да се търсят затрупани миньори.

„В продължение на много години се занимавам с разработка на магнитометрична апаратура за най-различни цели” – разказва Николай Мезин пред segodnya.ua. Според него, днес няма уред, който да измерва електромагнитните полета в широк диапазон – от нула до десетки гигахерци. За всеки диапазон от спектъра е необходим отделен уред.

Устройството на Мезин обхваща напълно целия диапазон, при което може да измерва дори много нискочестотни полета – така наречените малки величини. Това е нужно например, за да се прогнозират изключителни събития.

„Има много теории за произхода на земетресенията, една от тях твърди, че преди катаклизма има аномално колебание на магнитното поле на Земята. С помощта на този уред може да се чуе „диханието” на нашата планетата”, твърди разработчикът.

По неговите думи, дори в Япония не могат да си позволят по-точни големи станции, защото са много скъпи. „А цената на нашия датчик е само 2 долара. Освен това, за разлика от обемистите аналози, той е толкова миниатюрен, че може да се вгради дори в мобилен телефон”, уверява Мезин.

Уредът е много евтин, защото се използва иновационен материал – феритно фолио с особен състав, който ученият пази в най-строга тайна. С това фолио могат да се оборудват и детектори за търсене на мини, дори под вода.

С новия уред могат да се търсят затрупани миньори на разстояние, два пъти по-голямо отколкото позволява в момента обичайната апаратура. Почвата и типът на шахтата нямат значение за уреда, твърди Николай Мезин.

(превод: Мая Тодорова)

Коментари по темата: „Евтин уред предсказва земетресения”

добавете коментар...

  1. ИВанка

    Искам да си купя този уред……… Как да се свържа с този човек !

  2. ВИЛИ

    ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА ТОЗИ УКРАИНСКИ УЧЕН,
    А така също и много продажби!!!

  3. Валери

    Браво! Така е, когато не се знае от коя трънка, ще изкочи заек, но нищо случайно няма. Защо ли?….

Коментар