Google Compute Engine ще размества клауд пазара

Облачната услуга Google Compute Engine излезе от етапа на тестове и вече е достъпна за нови клиенти на интернет гиганта. Услугата предлага достъп до сървъри, на които потребителите могат да пускат различни версии на Linux, като плащат според използвания ресурс.

Google Compute Engine предлага достъп до сървъри, на които потребителите могат да пускат различни версии на Linux

Google Compute Engine предлага достъп до сървъри, на които потребителите могат да пускат различни версии на Linux

Google обещава достъпност на услугата в 99,95% от времето. Същевременно, компанията обяви намаления от 10% в цените на сървърите и с 60% на таксите за сторидж, като добави и нова опция за 16-ядрен сървър за тежки натоварвания.

На клауд пазара Google се изправя срещу Amazon с нейните услуги EC2 (Elastic Compute Cloud) и S3 (Simple Storage Service), които са фундаментални компоненти на Amazon Web Services (AWS), пише CNET. Миналия месец изследователи съобщиха, че за целите на симулация са използвали 156 000 Amazon процесорни ядра по целия свят, което илюстрира мащаба и капацитета на инфраструктурата на Amazon.

Но и Google привлича клиенти. В последните няколко месеца компании като Snapchat, Cooladata, Mendelics, Evite и Wix изградиха комплексни системи в Google Compute Engine.

Интернет компанията разширява също спектъра от достъпни операционни системи в нейната облачна инфраструктура. Първоначално, клиентите можеха да ползват само Debian и CentOS версии на Linux, но сега са достъпни най-различни Linux дистрибуции. Добавена е поддръжка на Suse и Red Hat Enterprise Linux, както и на FreeBSD.

Google обяви за първи път услугата Compute Engine през 2012 г. Компанията предложи опция от високо ниво – Google App Engine, която позволява на клиентите да пускат софтуер на Google сървъри, но не им даде контрол върху операционната система и други компоненти от ниско ниво.

Коментари по темата: „Google Compute Engine ще размества клауд пазара”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Google App Engine дори има безплатен достъп за ограничени натоварвания…

Коментар