Всички устройства на Apple ще се зареждат безжично

В бъдеще всички устройства на Apple - от iPod до MacBook - ще могат да се зареждат безжично

В бъдеще всички устройства на Apple – от iPod до MacBook – ще могат да се зареждат безжично

Apple планира да вгради технологии за безжично зареждане във всички свои устройства – от iPhone до лаптопите MacBook. Свидетелство за това е наскоро издаден патент на името на компанията за система, метод и оборудване за безжично зареждане на устройства от всякакъв тип.

Според публикация в Patently Apple, документът е регистриран в Бюрото на патенти и търговски марки на САЩ под номер 8,598,747. Заявката е подадена в началото на 2012 г. и публикувана през септември 2013 г.

В заявката фигурира схема, на която са показани клавиатура, мишка, тракпад и портативен музикален плейър, разположени около настолен компютър в зона на зареждане, без да са свързани с кабели към източник на захранване. Личи, че за илюстрация са използвани Apple Wireless Keyboard, Magic Mouse, Magic trackpad и iPod. Всички тези устройства имат безжична функционалност и за зареждането им към момента е необходимо или да се включат към електрическа мрежа, или да се сменят батериите им.

Apple предлага технология за безжично зареждане NFMR (Near Field Magnetic Resonance). Подробности за начина й на действие обаче не се разкриват. Предаващите енергия компоненти на системата могат да бъдат вградени в монитор, настолен компютър или в специално устройство, включено към електрическата мрежа. Зареждането устройство също трябва да има компонент на NFMR.

Редица компании проявяват интерес към безжичното зареждане на устройства. Подобна функция, например, вече е реализирана в някои смартфони Nokia Lumia и лаптопа Dell Latitude Z.

През август 2009 година консорциумът WPC (Wireless Power Consortium) публикува спецификация на стандарт Qi, който може да ускори внедряването на технология за безжично зареждане. Първият Qi-съвместим продукт беше обявен през септември т.г. Още един алианс, A4WP (Alliance for Wireless Power), работи от миналата година по стандартизиране на безжични зарядни устройства.

Коментари по темата: „Всички устройства на Apple ще се зареждат безжично”

добавете коментар...

  1. (c:

    Настоящите безжични зарядни използват магнитна индукция за да предават енергията на разстояние.

    Това, което Apple биха използвали, е технология разработена в MIT и публикувана от професор Marin Soljacic през 2007. Става дума за магнитен резонанс.

    И к’во за зомбираните, дето нищо не сме разбирали? Или просто четем повече от незомбираните?

    Това, че тази статия не казва най-същественото, е проблем на автора и сайта, не на Apple.

  2. Пламен

    Имам Nexus4(има вградено безжичното зареждане) от една година и ползвам безжичното зареждане. Зарежда се по бързо отколкото с кабел

  3. Хохохо

    г-н Пандо, кое от написаното от мен не разбрахте?

    Ето някои извадки:
    “По-интересен е въпросът с магнитното излъчване и влиянието му върху човешкото тяло. Как подобна система ще зарежда примерно безжични мишка и клавиатура, без да облъчва мен?!”

    “Естествено, затова и споменах проблемите с това електромагнитно лъчение, защото ако не ги решат, колкото и да е удобно, аз такова нещо няма да ползвам.”

    Сега аз да попитам: Колко прост е човек, който не може да схване написаното в толкова прости изречения?

    А, да, сетих се – трябва да раздаваме квалификации, повдигайки собственото си самочувствие, нали така?

  4. Пандо палачинката

    Предадената енергия е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието. Тоест Епъл за да зареждат от разстояние 30 см със същата скорост(рабирай мощност) като допрян до килимчето(1 мм) трябва да използват… сметнете колко пъти по – висока мощност. А за да я увеличат(предадената мощност) – още повече. Тоест веднъж са казали, че системата не е добра, а после правят система в пъти по – вредна и неефективна. И специалистите фенове на Епъл не забелязват това, а забелязват, че Епъл са патентовали система за предаване на енергия от разстояние. И си мислят, че на никого не му е хрумнало да я реализира не защото е вредна, а защото е глупав. А Епъл са умни. Смисъла от безжичното зареждане е, че имаш една дупка по – малко за пълнене с боклуци от джобовете, един кабел по – малко за късане и един жак по – малко за разваляне. Кажете защо на епълфеновете всичко трябва да се обяснява буква по буква?

  5. Хохохо

    Научи се да четеш преди да раздаваш квалификации, Драгомирчо.

    Apple твърдят, че НАСТОЯЩИТЕ технологични решения не са добри. Не спестяват нищо съществено. Генерират магнитно лъчение и зареждат бавно. Е, щом ще си слагам телефона на постелка (която е вързана с кабел), какво ми пречи просто да вържа тоя същия кабел директно в телефона? Едно движение в повече.

    Какво точно спестява тоя wireless charger, който Nokia слагат в телефоните си?

    Това, върху което Apple работят, е възможност за зареждане от разстояние. Т.е. слагам телефона където и да е на бюрото, и той се зарежда. Ако имам 3 устройства до компютъра, всичките се зареждат (не само това върху постелката). Идва колега до бюрото ми, и телефонът му се разрежда докато е в джоба му.

    Естествено, затова и споменах проблемите с това електромагнитно лъчение, защото ако не ги решат, колкото и да е удобно, аз такова нещо няма да ползвам.

    Та, кажи какво не разбра?

  6. Драгомир

    Хихихи

    Доколкото разбирам според теб Хохохо те (Apple) твърдят, че зареждането от непосредствена близост ще е 10 пъти по-бавно, докато зареждането от разстояние ще е доста ефективно??? Зареждането от непосредствена близост (така наречената “постелка”) не може да прави забавяне, защото е на принципа на трансформатора и загубите са минимални. Обратно от разстояние няма начин ефективността да е голяма и следователно при такава технология може да е 10 пъти по-бавно.

    Хохохо ти си истински хахо!

  7. Валери

    Всичко, що излъчва, и не е “жица” е много по вредно, но има и изключения, ама малко.

  8. Хохохо

    Хаххаа, искаш ли преди да бълваш измислици, да извадиш малко факти? Кога Apple са заявявали подобно нещо?

    Това, което от Apple твърдяха е, че настоящите технологии за безжично зареждане са безсмислени, защото зареждането е почти 10 пъти по-бавно, и изисква “постелка”, т.е. излъчвател, върху който трябва да бъде поставено устройството. Има доста сериозна разлика спрямо настоящите алтернативи, които спестяват единствено връзването на кабела в устройството.

    По-интересен е въпросът с магнитното излъчване и влиянието му върху човешкото тяло. Как подобна система ще зарежда примерно безжични мишка и клавиатура, без да облъчва мен?!

  9. Хаххаа

    А не бяха ли Апъл, които заявяваха, че безжичното зареждане било безсмислено? 🙂

Коментар