Учени обещават 10 пъти по-бързи оптични връзки

Учени от Висшето техническо училище в Лозана обещават 10-кратно повишаване на пропускателната способност на оптичните канали за предаване на данни. За целта ще се използва нов метод за генериране на импулси с особена форма, в резултат на което се избягва негативното влияние на интерференцията.

Информацията по оптичните линии се предава във вид на светлинни импулси. Един от факторите, които влияят негативно на пропускателната способност, е необходимостта от определени интервали между импулсите, за да се избегне шумът помежду им. Така се постига надеждно декодиране на данните от страна на получателя, но от друга страна – част от канала не участва в предаването на информацията.

Швейцарските изследователи Камила Брес и Люк Тевеназ са намерили решение на този проблем. Учените предлагат да се използва метод за генериране на импулси с особена форма, благодарение на което те могат да се разполагат плътно един до друг. Разбира се, интерференция отново съществува, но без да пречи за надеждното получаване на данните.

Експерименталната система се състои от обикновен лазер и модулатор. Според изследователите, всички компоненти, необходими за работа на системата, могат да се поместят на един малък чип. Не се налага замяна на самите оптични линии, като същевременно пропускателната им способност ще бъде увеличена 10 пъти, уверяват учените.

Коментари по темата: „Учени обещават 10 пъти по-бързи оптични връзки”

добавете коментар...

  1. Бай Иван

    До Гугъл, момче иди се прегледай.

  2. Юли

    До Google
    На калпавия космонавт космоса му е крив…

  3. google

    До бай Иван, дето се пише като Смугъл.Другарю,аз съм млад човек и в тоалетната не ми се налага да се напъвам,имам чудесна перисталтика.Напъвам се на работното си място където плащам 9 работни заплати а фирмата ми плаща хиляди левове осигуровки, за да имат червени шапкари като тебе пенсии.Ей от такива като тебе сме на тоя хал,червени лешпери и некадърници, дето цял живот изкарахте на гърба на можещите и работливите.

  4. Смугъл

    До тоя дето се е писал като google. Кой пречи на мозъка и ти да се напъваш не само в тоалетната, а и с мозъка си за обществото и да създадеш нещо полезно за всички.

  5. google

    В моята паничка нищо не остана,изядоха го комунистите дето обичат повече Русия от колкото България и разни бай Ивановци дето още не са си сменили, зелените миризливи чорапи, останали им от БНА .Мърши червени.

  6. Бай Иван

    По-вероятно е да дойде от Русия, отколкото от България. Гледай си твоята паничка, а не чуждата.

  7. google

    такава новина ,никога няма да дойде от Русия

Коментар