НАСА ще отглежда растения на Луната

moon-plant-ins

НАСА си поставя амбициозната цел да отгледа растения на Луната

Учени от НАСА планират да засадят градина на Луната. Проектът „Лунен хабитат за отглеждане на растения”, изготвен от Ames Research Center, предвижда засаждане на босилек, цветя и ряпа на Луната в края на 2015 година.

НАСА планира да стигне до Луната с някоя от частните космически компании, които в момента се състезават за наградата „Lunar X” на Google, предаде GreenTech.bg. Конкурсът предвижда награда от над 40 млн. долара за всяка компания, която може успешно да кацне на Луната.

Лунната градина няма да прилича на нашите дворове или балкони със саксии. Тя ще разчита на малък резервоар, който ще качва вода, богата на хранителни вещества, до слой от филтърна хартия. Разтворените вещества ще се изсипват върху семената, което би трябвало да накара семената да започнат да растат.

НАСА ще снима напредъка на растежа на младите растения, за да види какво се случва в условия на намалена гравитация, по-малко тегло и повишена радиация.

В допълнение към целта за Лунната градина, НАСА се надява да превърне експеримента и в образователна възможност. Агенцията има планове да изпрати реплика от лунната градина в училищата, така че експериментът може да се повтори в класните стаи.

Коментар