Sony Handycam FDR-AX100E – най-малката 4K видеокамера

Handycam FDR-AX100E събира в себе си най-доброто от технологиите на Sony

Handycam FDR-AX100E събира в себе си най-доброто от технологиите на Sony

Сред многото нови продукти, които японският гигант Sony представя на CES 2014 в Лас Вегас, интересът на видео ентусиастите ще привлече Handycam FDR-AX100E – най-малката и лека видеокамера с 4K резолюция.

С приблизително 75% по-малък и около 66% по-лек корпус от FDR – AX1E, новата камера събира в себе си най-доброто от технологиите на Sony. Това е първата 4K Handycam видеокамера, която разполага с голям Exmor R CMOS сензор 1.0 с подсветка – той е по-голям от сензора в нормалните потребителски видеокамери, като улавя 4K Ultra HD изображения (3840х2160 пиксела) с четири пъти по-голяма детайлност от Full HD.

4K сензорът е снабден с мощен Bionz X процесор на Sony, който използва технология за намаляване на шума и възпроизвеждане на детайлите за ярки и реалистични кадри. Функцията Cinematone Gamma/Colour придава топлина на изображенията при продължителното записване на 25 кадъра.

Handycam AX100E използва нов Zeiss Vario – Sonnar T обектив с 12x оптично приближение, специално пригодено за 4K заснемане. Качеството е гарантирано от конфигурацията на обектива от 17 елемента в 11 групи, които обединяват AA (за усложнени асферични ) и ED елементи.

Съвместната работа на широкия тип 1.0 сензор, Bionz Х процесора и Zeiss обектива със 7-степенно разкриване на блендата осигурява безупречно качество на филми и снимки с възможност за създаване на „боке” ефекти – точно като професионален оператор. За още по-добри резултати, опцията Optical SteadyShot запазва кадри стабилни при снимате от ръка.

FDR-AX100E e първата 4K Handycam видеокамера, която разполага с голям Exmor R CMOS сензор 1.0 с подсветка

FDR-AX100E e първата 4K Handycam видеокамера, която разполага с голям Exmor R CMOS сензор 1.0 с подсветка

Функцията Dual Video Recording позволява записване едновременно на видео клипове и готови за споделяне MP4 файлове. Потребителят може да избере да направи клипове в XAVC S (със скорост до 4K/60 Mbps или HD/50Mbps) или AVCHD формат, за да гледа след това в най-високата резолюция. Същевременно, копие от заснетия материал се записва в по-ниска резолюция и в MP4 формат. Снимките могат да бъдат прехвърлени безжично чрез NFC от камерата към  смартфон или таблет за споделяне онлайн.

Интересна е също възможността за високоскоростен запис, който улавя действието в HD качество (1280×720). Заснетите кадри могат да се наблюдават на забавен каданс на компютъра – точно като телевизионно повторение, показващо всеки момент от решаваща мача дузпа.

Възпроизвеждането на видео и изображения от камерата на 4K телевизор е максимално улеснено – само чрез свързване с HDMI кабел. Камерата преобразува също 4K кадрите в 2K за гледане на Full HD телевизор.

Налична е и една допълнителна екстра: докосването на дисплея на видеокамерата по време на възпроизвеждане на 4K кадри балансира зоната около него за възпроизвеждане като Full HD филм.

Видеокамерата FDR AX100E 4K на Sony ще излезе на пазара в Европа през май 2014 г.

Видеокамерата FDR AX100E 4K на Sony ще излезе на пазара в Европа през май 2014 г.

Handycam AX100E има ярък, висококонтрастен OLED Tru – Finder дисплей с широк ъгъл на гледане. Изборът между Clear, 1/4, 1/16 или 1/64 филтър (неутрална гъстота) регулира нивата на светлината, влизаща в обектива. Това дава на снимащия свободата да контролира скоростта на затвора и блендата. Комбинацията между него и големия сензор за изображения на видеокамерата позволява създаване на красиви и гладки „боке” ефекти без увеличаване на скоростта на затвора – дори при снимки на открито в слънчево време.

Любителите оператори ще оценят наличието на странично монтиран контролен диск, чрез който могат да регулират приближението или яркостта на картината. Чрез него могат да се правят ръчни корекции, дори когато операторът гледа само в електронния визьор, а LCD екранът на видеокамерата е затворен.

Новата функция My Voice Cancelling автоматично намалява вокалните честоти непосредтвено зад камерата ви, докато гласът на главния герой остава непроменен. Така неволните коментари и шегите в обкръжението остават встрани.

Вградените Wi-Fi и NFC позволяват безжично прехвърляне на видео клипове и снимки от Handycam на смартфон или таблет с едно докосване. Транферът се извършва чрез безплатно приложение PlayMemories за iOS или Android устройство.

Wi-Fi поддръжката позволява също възпроизвеждане на съдържание на свързания към устройството телевизор (трябва да разполага с DLNA рендер и точка за достъп, не е съвместим с формат XAVC S).

Доближаването на вашата Handycam до мобилно устройство с NFC активира функцията Smart Remote Control. Тя позволява стартиране и спиране на записа чрез мобилния телефон – удобен вариант при заснемане на групови сцени или самостоятелни изпълнения.

Видеокамерата FDR AX100E 4K на Sony ще излезе на пазара в Европа през май 2014 година. Компанията все още не обявила цената на устройството.

Коментар