ИТ бизнесът ще излезе от ямата през 2014 г.

Gartner очаква ръст на разходите във всички ИТ сегменти през настоящата година

Gartner очаква ръст на разходите във всички ИТ сегменти през настоящата година

Разходите за информационни технологии през настоящата година ще нараснат с 3,1% до 3,8 трилиона долара, прогнозира анализаторската компания Gartner. За сравнение, през 2013 г. ИТ разходите се увеличиха само с 0,4% до 3,7 трлн. долара.

Gartner очаква ръст на разходите във всеки един ИТ сегмент – 4,3% при устройствата (РС, таблети и телефони), 2,6% при центровете за данни, 6,8% при корпоративния софтуер, 4,5% при ИТ услугите и 1,2% при комуникациите.

Прогнозата контрастира с данните от миналата година, когато разходите за устройства намаляха с 1,2%, при решенията за дейта центрове се наблюдаваше спад от 0,3%, а при комуникациите – 0,5%. В същото време обаче корпоративният софтуер и ИТ услугите отбелязаха ръстове съответно с 5,2% и 1,8%.

Анализаторите очакват през 2014 година сериозен ръст в разходите за CRM (управление на взаимоотношенията с клиенти) и SCM решения (управление на веригите за доставки).

Същевременно, Gartner признава известно отклонение в прогнозата си за ръст на разходите в сегмента на услугите за комуникации и решения за дейта центрове. Ръстът в тези два сегмента от ИТ пазара няма да е толкова висок, колкото се очакваше първоначално. Анализаторите коригираха надолу прогнозата си за очакваното търсене на външни системи за съхранение на данни.

Освен това Gartner понижава прогнозата си за средногодишния темп на ръст на ИТ разходите в периода от 2012 г. до 2017 г., което се случва за пореден път. Новата стойност обаче не се съобщава.

Понижението се дължи на спада в цените за аутсорсинг (поместване на собствено оборудване при доставчик), традиционен хостинг и аутсорсинг на дейта центрове.

Коментар