ЕЦБ отхвърли идеята за пластмасови пари

Хартиените пари са икономически най-изгодното решение, когато се търси баланс между сигурност и разходи

Хартиените пари са икономически най-изгодното решение, когато се търси баланс между сигурност и разходи

Евробанкнотите ще си останат на хартия, съобщи тази седмица Европейската централна банка в понеделник. Тя избра да се бори с фалшифицирането чрез нови мерки за сигурност, но отказа преминаването към пластмасови пари.

Полимерните банкноти са възприети за първи път от Австралия през 1988 г. и сега се използват в над 20 страни, припомня GreenTech.bg. Измежду европейските държави Великобритания наскоро реши да направи прехода през 2016 г. и да стане най-голямата икономика, която борави с пластмасови пари. ЕЦБ обаче ще продължи да полага еврото върху памучна хартия.

Полимерните банкноти се сочат като трудни за фалшифициране. От гледна точка на екологията пък те се възприемат като по-екологичната алтернатива на парите, въпреки употребата на пластмаса. Така е, защото имат многократно по-дълъг живот от хартиените пари.

„Наблюдаваме с голям интерес какво прави Банката на Англия, а също и това, което другите централни банки правят по целия свят, и изучаваме техните практики”, заяви Ив Мерш, член на изпълнителния борд на ЕЦБ. „Резултатите от нашите проучвания сочат, че ще останем на сегашните пари”, каза той.

Обяснението на ЕЦБ е, че това е икономически най-изгодното решение, баланс между сигурност и разходи. Все пак Мерш отказа да каже оценката за спестяванията. Новите банкноти ще имат защитно покритие, което удължава техния живот.

Банката на Англия пък е изчислила, че пластмасовите банкноти ще спестят на Великобритания 100 милиона лири в рамките на десетилетие.

Коментар