Пекин вече се нуждае от „изкуствено слънце”

Китай е изправен пред бедствено положение, заради замърсяването на въздуха над Пекин. То е толкова силно, че жителите на града се нуждаят от „изкуствено слънце”, пише GreenTech.bg.

Всички сме виждали снимките на градския смог, покрил столицата на Китай. И ако това не е достатъчно доказателство, нова снимка от площад Тянанмън показва сериозността на проблема.

Фотограф на ChinaFotoPress е заснел утро в Пекин, където хората се пъплят пред голям екран със снимка на изгрев – всичко това сред гъст облак от смог, изличаващ хоризонта и дори близката сграда.

Първите публикации от Daily Mail за случая сочат, че жителите на китайската столица се стичат към фалшивото слънце, за да се порадват на изгрева. Въпреки това острото зрение на местен репортер се е спряло на туристическото лого на Шандонг в долния десен ъгъл на екрана.

Снимката вероятно е една ефектна композиция, но реакцията на хората към нея подчертава продължаващия проблем със замърсяването в Китай.

По последни данни,  във въздуха на Пекин са налице фини прахови частици PM 2.5 в концентрация до 671 микрограма – това е около 26 пъти повече от 25-те микрограма, които се считат за безопасни от Световната здравна организация.

Коментари по темата: „Пекин вече се нуждае от „изкуствено слънце””

добавете коментар...

  1. Гневен

    На тоя манталитет и десет планети с по десет милиарда еволюция няма да му стигнат.

  2. Борис

    Нормите на СЗО и без това са доста широки, а въздухът им е 25 пъти по замърсен от препоръката. Ужас. Тяхното правителство вероятно въобще не е загрижено за здравето и комфорта на жителите, въпреки апокалипсиса. Единственото, което предполагам, че може да ги спаси останалите е хората в града да загинат от замърсяването и безсмислените им фабрики да фалират.

    Слава богу, че нямаме тежка промишленост – не че не може да се регулира, но при нас със сигурност щеше да има проблеми.

Коментар