По-високи заплати очакват учителите

МОН разработва формули и възможности за разпределение на допълнителни средства от първи юли, съобщи Анелия Клисарова

В момента МОН разработва формули и възможности за разпределение на допълнителни средства за учителите от първи юли, съобщи проф. Анелия Клисарова

Увеличението на учителските заплати зависи и от директорите на училища, защото те са тези, които се разпореждат с делегираните бюджети, заяви министърът на образованието – проф. Анелия Клисарова в предаването „12 плюс 3” на БНР.

Тя припомни, че тази година има увеличение на единните разходни стандарти за професионалното обучение, което отваря възможности за по-високи делегирани бюджети.

„В тези 100 млн. лева допълнително, заделени в централния бюджет, се разпределят и средства, които да мотивират младите учители и учители с по-високи постижения. В момента разработваме формули и възможности за разпределението на тези средства от първи юли”, каза още министърът.

Тя беше категорична, че в никакъв случай закoнопроектът за училищното образование няма да е тайна. „В момента по него се работи. И аз искам да стане по-бързо, но не бива да допускаме грешки, защото ако допуснем грешка сега, вярвайте ми тя ще се появи след десет години”, каза проф. Клисарова.

Според нея има много дискусионни въпроси, които трябва внимателно да бъдат обсъдени. „Много е сериозен въпросът относно дисциплината. Досега, в нито един закон, няма предлагани мерки за по-строгата дисциплина на учениците”, припомни тя.

Важен въпрос е докъде да стигат тези мерки и трябва ли да лишим учениците от тяхната свобода. „Те трябва да имат права, но все пак трябва да имат и задължения – тема, която трябва да обсъдим с родителите, да вземем мнението на психолози, на учениците”, заяви проф. Клисарова и добави, че законопроектът ще бъде представен за широко обществено обсъждане.

Коментар