Продажбите на ултрабуци се удвоиха през 2013 г.

Ултрабуците бележат бурен ръст на фона на слаб компютърен пазар като цяло

Ултрабуците бележат бурен ръст на фона на слаб компютърен пазар като цяло

Търсенето на ултрабуци е нараснало със 100% през миналата година, сочи проучване на ABI Research.

През последните 12 месеца в света са продадени 182,7 милиона лаптопа от различни типове. Като цяло на пазара се наблюдава затишие, но сегментът на ултрабуците бележи бурен ръст.

Продажбите на тънките и леки мобилни компютри са се увеличили двукратно до 22,5 млн. броя. Тези устройства вече заемат 12,3% дял от общия пазар на мобилни РС.

Цената на ултрабуците варира в момента от 940 до 1540 долара, като повечето от тях струват над 1200 долара. Най-популярната операционна система за ултрабуци е Windows 8/8.1, докато Mac OS X се използва само в епълските MacBook Air.

Очаква се в близките години LTE модемът за връзка с мрежи от четвърто поколение да се наложи като стандартна характеристика в ултрабуците, прогнозира ABI Research.

По данни на IDC, търсенето на РС като цяло (настолни и мобилни компютри) е намаляло с 10% през 2013 г. По-голям е спадът в потребителския сегмент – цели 15%, докато в корпоративния намалението е само 5%.

Анализаторската компания очаква световният пазар на персонални компютри да намалее с 3,8% през настоящата година – до 302,3 млн. броя.

Коментар