Полша иска да построи АЕЦ за 20 млрд. долара

Полша се надява да намери финансов партньор за първата си ядрена електроцентрала

Полша се надява да намери финансов партньор за първата си ядрена електроцентрала

Енергийното дружество PGE търси технологичен и финансов партньор за изграждане на първата атомна електроцентрала в Полша. Очакваната стойност на проекта е 60 млрд. злоти, или около 19,5 милиарда долара.

Полша, която в момента генерира почти цялата си електроенергия от стари въглищни електроцентрали, иска да направи своя енергиен сектор по-ефективен и да намалява въглеродните си емисии, пише GreenTech.bg.

„Сега сме в период на търсене на партньор за предоставяне на технологии и на партньор, който да участва финансово”, споделя главеният изпълнителен директор на PGE и бивш регулатор на енергийния пазар на Полша – Марек Вожяк.

Управлявана от държавата, PGE е координатор на проекта и разполага с време до края на 2016 г. да избере място за АЕЦ-а и да намери технологичен партньор. Стратегията на правителството е да изгради 3-гигаватова атомна електроцентрала, от която първият блок да бъде завършен до края на 2024 г., а целият проект да приключи през 2030 г.

Досега ядреният проект имаше поредица от неуспехи. PGE изрази загриженост по отношение неговото финансиране, особено след като групата бе въвлечена в скъпо търсене на шистов газ в Полша.

Въпреки това Полша се бори да ограничи зависимостта на енергийния си сектор от Русия, която само преди две седмици подписа споразумение за разширяване на единствената атомна електроцентрала в Унгария.

PGE ще контролира специалната инвестиционна компания, създадена да реализира строителството на атомната централа. „PGE иска да има контролния пакет акции в компанията, най-малко 70 на сто”, каза Вожняк.

Коментар