Linux ще принуди Microsoft да пусне безплатна ОС

Ще бъде все по-трудно за Microsoft да взима пари за операционна система, която има безплатен аналог

Ще бъде все по-трудно за Microsoft да взима пари за операционна система, която има безплатен аналог

Microsoft подготвя общността за следващата операционна система Windows 9, очаквана през 2015 година. Тя може да се окаже последната платена ОС на софтуерния гигант, предвид бързото развитие на Linux-базираните платформи.

Apple вече предприе стъпка в тази посока, правейки в известна степен безплатни своите платформи. Комбинация от фактори, като глобалната икономическа криза, пускането на Steam за Linux и нарастващият брой разработчици на приложения за Linux, дава силен тласък на отворения код.

В последните две години платформата Linux се разви повече отколкото за цяло едно десетилетие преди това, пише Softpedia. Nvidia, AMD и Intel започнаха да предлагат адекватна поддръжка и производителността на драйверите достигна нивото на Windows платформата.

В близките години повечето игри за Steam ще станат достъпни за Linux, като същото ще се случи и с по-голяма част от приложенията. Ще бъде все по-трудно за Microsoft да взима пари за операционна система, която има безплатен аналог.

Ако направи Windows безплатна, Microsoft ще се съсредоточи върху други начини за правене на пари – вероятно поддръжка за корпоративни решения или продажба на друг тип софтуер.

Във всички случаи, потребителите на Windows е добре да започнат да учат Linux, защото ще им се наложи да притежават подобни умения в близките години, заключава Softpedia.

Коментари по темата: „Linux ще принуди Microsoft да пусне безплатна ОС”

добавете коментар...

  1. Lubuntu User

    Пфф аз дето хал хабер си нямах от Линукса се научих да го ползвам за около 1 месец. Вкъщи имаме и машинка с Боза 7 ама там е пълна трагедия….. Няма превод на български и гледай кво става като седне някой, който е 45+.

  2. (o:

    До програмист:

    Първо, ако си мислиш, че защитавам Windows, дълбоко се лъжеш. Доста годинки ми се налагаше професионално да го работя това, и спокойно мога да кажа, че са най-неприятните години от живота ми.

    Но, ще ти кажа и друго – точно за тесногръди и егоцентрични типове като теб писах по-рано.

    Аз също си изкарвам хляба като програмист, работех на Windows, сега само Linux и Mac OS X (който основно за UI е различен от UNIX-а). Но не съм толкова прост да си мисля, че щом аз мога да се оправя без проблеми с всякаква електроника, това задължава всички останали.

    Ти сам ли си оправяш автомобила? Реглаж на преден и заден мост? Спирачни дискове да си сменял скоро сам? Леко да намажеш дисковете с масло, или да не ги обезвъздушиш както трябва, та да се лепнеш на първия срещнат стълб?

    Но, имаш наглостта да държиш сметка на другите, че не били разбирали от нещо толкова просто като различните OS, защото видиш ли, ти си подкарал някое Arduino или OLinuXino. Сподели какво си програмирал, вкарай малко тежест в думите си.

    Та, както вече писах и по-рано, всеки има право да си избира.

    Засега корпорациите избират Windows, защото вече са инвестирали милиарди в инфраструктура. Бедна ти е фантазията колко корпоративен софтуер върви на Windows. А, големите пари се плащат за сървърните лицензи, не за PC-тата.

    Имаш ли и най-малка идея дори колко софтуер е изписан за специфичните нужди на различни корпорации? Кой точно ще пренапише всичкия този софтуер, само за да върви на безплатния Linux? И колко ще излезе това пренаписване?

    Цялата “Microsoft екосистема” е изградена около корпоративния софтуер – хиляди софтуерни компании, писали софтуер около четвърт век. И ти изведнъж реши, че ще се мине ей така на Linux. Пробвай се пак.

    Също така, не бързай да пенсионираш тези, които не искат да учат нови технологии, защото зависиш основно от такива – банкери, лекари, счетоводители, администрация (държавна и фирмена). Те имат достатъчно нови неща да учат всеки ден, Linux не е мечтата на техния живот.

    И, защо не вземеш ти да се научиш как да пишеш софтуера така, че да не им се налага на хората да се учат да го ползват? Защо все се оказва, че потребителите са виновни за това, че софтуерът е неизползваем?!

  3. физик

    Линукса е хиляда пъти по-лесен и удобен за ползване. Единствения недостатък е, че не сичкия софт за Windows е наличен и за Линукс. Ако става въпрос за домашно ползване – Интернет, филми, музика – не ти трябва Windows въобще.

    И сега за страхуващите се от Линукс, ето един пример – майка ми, която не знаеше как да държи мишката (буквално) и инсталирах Убунту Линукс. Та познайте, оправя се без никакви проблеми. Ако има проблем аз дистанционно и го решавам. Вируси няма, докато Windows-a, който и бях инсталирал преди това барваше вируси от Интернет в рамките на няколко месеца и отказваше дори да стартира. Накрая се ядосах и и инсталирах “трудния” Линукс, и всички заспа.

    Така че давайте по-смело, махайте го тоя вирус Windows и да се отървем веднъж завинаги от това недоносче на Майкрософт.

  4. KPETEHA

    Какво се е развил Линукса за домашния потребител ? Същия чеп на квадрат е. Хората искат да си купят нещо да работи и да не се занимават. А и кой вярва, че Линукс е безплатен за корпоративни клиенти. Изобщо тия статии за безплатната ОС, колко е добра и дрън дрън са пълна фантасмагория. Един разработчик няма да довърши “безплатна ОС”, която да работи читаво и да не стане вече платена. Това е като кола базов модел – става но няма грам екстри – евтинджос за мизерници без пари.

  5. Програмист

    Също това не е никакво оправдание, че да си бил компютърджия или програмист или геймър, за да се справяш и работиш с компютри и нов софтуер.

    Никой работодател няма да търпи подобни глупави оправдания. Човек трябва да се адаптира към променящите се условия, за да си върши ефективно работата.

  6. Програмист

    Никаква точка не слагай. Програмирам и за Windows и за Linux. Налагало ми се е да си програмирам и чипове за кеф и удоволствие за умен дом или Интернет на неща тоест всички уреди в дома, които имат чипове и безжична връзка.

    Всичко се мени дори любимия и също мразен Windows. На всички ще се налага да се учат на нови неща в противен случай уволнение и ходене в пенсия – и това е!

    Има огромен напредък в Linux системите, които стават все по-добри. Също и самият Windows се променя. Колкото и да се инатят фанатиците по Windows той вече върви бавно, но сигурно надолу както спада в ползването на Internet Explorer и той вече не е единствения в света масово ползван уеб браузър.

    В бизнеса и фирмите рано или късно ще им се наложи да сменят компютри и хардуер с нови и с предварително инсталиран нов софтуер, който няма да е добре познатият стар Windows. Хората, които не го щат – ще има уволнение и да си търсят пенсийката щом са не способни да се обучават да ползват нов софтуер.

    Има много по-добри алтернативи на Windows. Само желание и смелост липсва.

  7. (o:

    Истината с популярността на Windows е съвсем различна.

    Дълги години хората трябваше да се учат на силно неинтуитивна ОС. А, това за по-голямата част от човечеството е тежест, защото те не са програмисти или ИТ-та, нито са геймърчета, които по цял ден си цъкат безгрижно на компа.

    В момента Linux по никакъв начин не е по-интуитивен, но има достатъчно различия, за да създаде бариера пред повечето потребители.

    Дори Mac OS, който е несъизмеримо по-удобен за ползване от Windows, е достатъчно по-различен, за да не искат потребителите просто ей така да сменят.

    Изводът, в крайна сметка, е че хората се страхуват от промяна, защото тя ги натоварва допълнително. Предпочитат да си платят за бозата, която познават, отколкото да сменят към нещо по-добро, дори и да е безплатно. Нещо, което не познаваш, не ти върши работа.

    Ако някой полуидиот от ИТ-тата или програмистите реши да ме контрира, нека ми отговори на тези няколко прости въпроса:
    1. Колко пъти сте си сменяли чиповете на микровълновите, пералните, хладилниците или колите?
    2. Колко пъти сте ги препрограмирали лично? Или само купувате чип-тунинг, и даже не го монтирате сами? Защо не си препрограмирате хладилниците, да добавите икономичен режим, а купувате нови хладилници, които са като старите, но със сменени 50 реда код в микроконтролера?

    Истината е проста – всеки си разбира от занаята, и не се интересува от другите такива. Когато му се налага да взаимодейства с различни устройства и технологии, взима едно, научава се да го ползва, и не се интересува колко пъти по-добри инструменти има на пазара – този му върши работа. ТОЧКА.

  8. :o)

    От много години се говори как потребителите на Уиндоус трябвало да учат незнам какво си…
    И никой нищо не учи, а продължава да си ползва Виндоус 🙂

  9. бай Шъ

    за да имаш whatsap на айфона струва 0.79 цента и нокията го има безплатен ,или просто са ти го включили в цената на телефона …същото и с windows-a

  10. sda

    непознавам човек, който си е купувал windows, и все пак работя за фирма, която плаща от порядъка милиони, за потдръжка на linux…

  11. sda

    хибавото на линукса е – без пари…
    и общо взето това е… всичко останало си е ‘недовършено’ и ‘недоразвито’

    http://www.youtube.com/watch?v=QKwWPQ1Orzs

  12. Peter

    Хората отдавна ползват Linux някои дори и без да го осъзнават – Android на телефоните е в основата си Linux.

Коментар