Следят протестиращи в Украйна по телефоните им

Полицията в Киев имала данни за включените телефони на площад Независимост

Полицията в Киев имала данни за включените телефони на площад Независимост

Украинската полиция следи протестиращите в страната по техните мобилни телефони, съобщи Ню Йорк Таймс, позовавайки се на документи от градския съд на Киев.

Твърди се, че от началото на годината властите следят политическите активисти в столицата. Съдебните документи, с които се разрешава следенето, придобиха публичност на 29 януари.

От тях става ясно, че още на 10 януари един от големите мобилни оператори, Kyivstar, е получил полицейско искане, подкрепено от съда, да предостави информация за включените телефони на площад Независимост, където се събират най-много демонстранти.

По-рано мнозина пребиваващи в Киев потребители на услуги на операторите Kyivstar, MTS и Life получиха SMS съобщения със съдържание: „Вие сте регистриран като участник в масови безредици”.

Телеком компаниите обаче отрекоха съпричастност към полицейските действия, твърдейки, че SMS-те са работа на неизвестни хакери, които са монтирали в града собствена кула за мрежови връзки. Засега няма реакция от Kyivstar, MTS и Life на публикацията в Уол Стрийт Джърнъл.

Коментар