Първи български проект с финансиране по Евростарс

Българските предприятия разполагат с капацитет и могат да развиват иновации, доказа „АМГ Технолоджи” ООД

Българските предприятия разполагат с капацитет и могат да развиват иновации, доказа „АМГ Технолоджи” ООД

Договор за финансиране на първия проект с българско участие по програма Евростарс бе подписан днес в Министерство на икономиката и енергетиката от Изпълнителната агенция за малките и средни предприятия и фирма АМГ Технолоджи ООД.

До сега български проекти не са преминавали прага на качество по европейската програма. Чрез Евростарс нашите фирми могат да участват по–активно в съвместни проекти с другите страни членки.

Международният проект „Е! 8213 TRIPLE-S Microscope” с българско участие от страна на АМГ Технолоджи ООД е класиран на 15-то място от общо 510 допустими проектни предложения, постъпили в рамките на 10-та конкурсна сесия на програма Евростарс.

Допустимите разходи по проекта са в размер на над 651 хиляди лв., от които субсидията е близо 493 хиляди лв., стана ясно днес при подписване на договора в Министерство на икономиката и енергетиката.

В държавния бюджет за тази година са предвидени 20 млн. лв. за иновации, като 10 млн. лв. са определени за Националния иновационен фонд, в т.ч. за седма конкурсна сесия, участието на България в инициативата ЕВРИКА и съвместната програма Евростарс, уточни заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.

В момента МИЕ подготвя механизма, по който ще се разпределят останалите 10 млн. лв., като част от предложенията са насочени към стимулиране на сътрудничеството наука-бизнес, посредством разработване на конкретни технологични решения за нуждите на предприятията.

Коментар