За всеки четвърти американец Слънцето се върти около Земята

Една четвърт от американците не знаят, че Земята се върти около Слънцето, а си мислят точно обратното – че Слънцето се върти около Земята, е сензационният резултат от проучване на Националната научна фондация (NCF) на САЩ.

Анкетата е проведена през 2012 година сред 2200 души, но шокиращите резултати от нея бяха оповестени едва миналия петък на среща на „Американската асоциация за напредък в науката” в Чикаго, за която съобщава NPR.org.

На въпроса „Дали Земята обикаля около Слънцето или пък Слънцето обикаля около Земята”, 26% на сто от анкетираните са дали грешен отговор. В същото проучване само 33 процента от американците са отговорили правилно (според теориите към момента), че „Вселената започва с огромна експлозия”, а само 48% са съгласни, че „Човешките същества, каквито ги познаваме днес, са се развили от по-ранни видове животни”.

Малко повече от половината анкетирани разбират, че антибиотиците не са ефективни срещу вируси, сочат резултатите от проучването. Все пак американците се справят по-добре с няколко от въпросите, отколкото китайците и европейците в подобни изследвания, направени по-рано.

Така например, в проучване от 2005 година, само 66% от анкетираните граждани на Европейския съюз отговарят правилно на базовия астрономически въпрос. Но за сметка на това Китай и ЕС се справят значително по-добре (66% и 70% съответно) с въпроса за човешката еволюция.

В едно скорошно проучване на „Националния център за изследване на общественото мнение” американците като цяло подкрепят научните изследвания и проявяват най-голям интерес към нови медицински открития и местни училищни въпроси, свързани с науката.

Същевременно, американците малко се интересуват от изследвания на космоса, селскостопанско развитие и международни политики, свързани с науката.

Коментари по темата: „За всеки четвърти американец Слънцето се върти около Земята”

добавете коментар...

  1. бат Илия

    Такива проучвания обикновено си имат своята политическа цел, която обикновено е търсене на повече пари по дадено перо от конгреса.

    Не се посочва кои райони са били обект на проучването, кой градове и квартали съответно. Има райони гета с такава концентрация на неграмотни латиноси, че там не се говори английски. А латиносите вече приближават 40% от населението.

    И аз ако обиколя само мангалскиите махали из България и попитам същото, нали се сещате какъв ще е процента. Мога да направя бас, че ще е над 90%.

Коментар