Как да запазим свежа батерията на смартфона

Смартфоните са магически, лоялни малки спътници, които наред с всичко друго ви показват баланса на банковата сметка и дори препоръка за най-добрия китайски ресторант наблизо.

Но ако не сте достатъчно грижовни към смартфона си, той може да „угасне” в най-важния момент, поради изчерпване на батерията. Ето няколко бързи съвета как да избегнете този неприятен момент:

Дръжте батерията заредена на над 50%

Почти всеки съвременен смартфон има литиево-йонна батерия, която е напълно различна от „древните” никелови батерии. Докато при никеловите батерии се препоръчва пълно разреждане и разреждане, то литиево-йонните батерии трябва да бъдат заредени на над 50 процента.

За целите на калибрирането можете да изразходвате батерия напълно в продължение на един месец, но не по-дълго, защото ще съкратите живота й.

Не оставяйте смартфона да се зарежда цяла нощ. Въпреки че повечето зарядни устройства ограничават зареждането след достигане на пълния капацитет, избягвайте да държите смартфона си включен в мрежата дълго време.

Нито пък е препоръчително да го чакате да се разреди напълно. Като цяло кратките захранвания са по-добри, отколкото пълното „изстискване” и след това зареждане от 0 на 100%. Най-удачно е да държите батерията заредена между 80 и 40 процента през цялото време.

Нулата е опасна

Литиево-йонните батерии може да са опасни напълно разредени. Като едни добри малки роботи обаче, те обикновено имат механизми за самоунищожение, които предотвратяват експлозия. Инциденти се случват рядко, но по-добре се подсигурете, отколкото да съжалявате за проявената небрежност.

Пазете смартфона от топло

Смартфонът ви има слаби места и едно от тях е непоносимостта към топлина. Его защо не го оставяйте за дълго на таблото на колата, нито на припек. Няма значение дали смартфонът е включен или не, топлината ще изпържи батерията му.

Смартфонът се чувства най-комфортно при 0 градуса по Целзий – при тази температура батерията ще загуби съвсем малко от капацитета си за една година, докато при тропически жеги загубата е от 20 до 35 процента. Това не значи, че трябва да се откажете от пътуване до някой топъл курорт, но имайте едно наум за чувствителната батерия на смартфона си.

Избягвайте безжичното зареждане

Въпреки че безжичните зарядни устройства са модерни и удобни, повечето индуктивни зарядни губят енергия, генерирайки топлина. А както казахме вече, топлината е убиец на батерията. Така че, най-добрият начин за зареждане на смартфона е да го включите към електрическата мрежа – тя зарежда бързо и безопасно.

Коментари по темата: „Как да запазим свежа батерията на смартфона”

добавете коментар...

  1. Ивчо

    Най-перфектното решение дръжте си смартфона изключен и ако не му е вградена батерията тоест може да се извади – сложете батерията в някое шкафче при стайна температура от 25 Со.

    Не ползвайте смартфона – а ползвайте обикновен настолен компютър и обикновен телефон с една функция телефон.

    Кога ви е нужно просто да се фукате пред глупави приятели и прости жени – тогава си размахвайте смартфона.

  2. за мат'ряла

    купуваш телеф за да станеш роб

  3. до Правец

    Да до сега не съм виждал телефон който да ми показва на колко процента ми е батерията на телефона… Ако можеше да ти дам минус щях да ти дам 3…

  4. Правец

    “Не оставяйте смартфона да се зарежда цяла нощ. Въпреки че повечето зарядни устройства ограничават зареждането след достигане на пълния капацитет, избягвайте да държите смартфона си включен в мрежата дълго време.”

    И защо? Не вярвам да има смартофн който да не следи стриктно зарядката на батерията и да знае кога да спре да подава ток към нея.

Коментар