САЩ оглави класация по използване на ИКТ

След като наскоро Китай изпревари по технологичен рейтинг САЩ, сега американците взеха реванш, благодарение на нова класация. САЩ, Швеция и Япония са водещи в използването на комуникационни технологии – мрежи, клетъчни телефони и компютри – за придвижване напред на своя социален и икономически просперитет.
Connectivity Scorecard, създадена от преподавателя в London Business School Леонард Уейвърман и публикувана в сряда, оценява страните по 30 индикатора, включително употреба на комуникационни технологии.
Досега всички класации са оценявали основно според количеството инвестиции в ИКТ (информационни и комуникационни технологии), посочват от Nokia Siemens Networks. Но позицията на Южна Корея в средата на таблицата показва, че това проучване е използвало различен подход.
Обикновено Южна Корея заема първите места в подобни класации, но това всъщност се дължи на големите публични инвестиции, докато от гледна точка на потреблението на технологии в големите компании, азиатската държава е доста назад. В страната се създават много потребителски приложения, вкл. за забавления, но те не спомагат за производителността на Южна Корея.
САЩ оглавява списъка с оценка под 7, най-вече защото в страната използването на масови широколентови мрежи е слабо, което показва, че има място за подобрения и във всички държави. Резултатите разкриват възможност за страните да добавят стотици милиарди долари икономически печалби, преосмисляйки начините за оценяване и достъп до мрежи, се заключава в изследването.
Русия оглавява списъка на развиващите се страни с голяма преднина пред Китай и Индия. След около 10 години се очаква Русия да бъде изместена от Индия. Това ще се дължи на по-старото население на страната и на по-добре образованата и по-млада работна сила в Индия, казват от Nokia Siemens Networks.
Проучването, което ще продължи да се прави всяка година, е било извършено от консултантската фирма LEGG. Според признака за “икономики, движени от иновациите”, в топ 10 влизат САЩ, Швеция, Япония, Канада, Финландия, Великобритания, Австралия, Германия, Франция и Южна Корея. В първите 15 държави в списъка са Унгария, Чехия и Полша.
Според признака за “ефективност и икономики, движени от ресурсите”, с оценка между 1 и 10 се нареждат Русия, Малайзия, Мексико, Бразилия, Южна Африка, Китай, Филипините, Индия и Нигерия.

Коментар