Британци строят един от най-зелените дейта центрове

Построяването на центъра Кроули, Западен Съсекс ще се реализира със специфичен фокус върху ефективността

Построяването на центъра в Кроули, Западен Съсекс ще се реализира със специфичен фокус върху ефективността

В град Кроули, Западен Съсекс, започва изглаждането на един от най-зелените дейта центрове в света. Проектът се движи от британския доставчик на облачни услуги Rackspace и компанията за дейта центрове Digital Realty.

Строежът ще се разгърне на площ от 15 дка, а първият етап от него трябва да бъде завършен през 2015 г. Търсенето на облачни услуги постоянно расте и новото съоръжение трябва да отговори на тази нужда, пише GreenTech.bg.

Построяването на центъра ще се реализира със специфичен фокус върху ефективността. Новият обект ще използва т. нар. технология „индиректен външен въздух” за охлаждане. Това на практика означава изтегляне на въздух отвън за охлаждане на сървърите, вместо внедряването на мощни климатици, които да контролират температурата.

Подобна технология вече се използва в центровете за данни на други места като Исландия и Швеция. Rackspace обяви, че сървърите в центъра ще стъпят на стандарти от проекта Open Compute, създаден от Facebook, за да се гарантира, че нивата на потребление на енергия са възможно най-ниски.

Това ще бъде един от най-екологичните центрове за данни на Острова, подчертава Марк Рьониг, главен оперативен директор на Rackspace, допълвайки, че неговата компания иска да бъде в крак с търсенията на клиентите си.

„Нашите облачни и хостинг услуги са критични за бизнеса на клиентите, така че е важно техните данни да са изключително достъпни, сигурно съхранявани и добре управлявани”, казва той.

Ефективността в случая е изключително важна. Rackspace е изчислила внимателно всичко – от свеждане до минимум на отпадъците при строежа и намаляване на въздействието на строителството върху околната среда до използване на ефективно LED осветление и дори боя от екологични съставки, уточнява Марк Рьониг.

Коментар