Трансграничното застраховане остава голям проблем в ЕС

Експертна група, създадена от Европейската комисия, представи подробен доклад за препятствията пред търговията между държавите членки в областта на застрахователното право.

Констатацията е, че различията в законодателствата в областта на договорното право възпрепятстват трансграничното предлагане на застрахователни продукти, като увеличават разходите, създават правна несигурност и затрудняват потребителите и предприятията при сключване на застраховки в други държави — членки на ЕС.

Понастоящем на гражданин, който се мести да работи в друга държава от ЕС, може да се наложи да сключи нова автомобилна застрахователна полица или да срещне проблеми с признаването на осигурителните си права по частен пенсионен план, към който е записан в държавата си на произход.

По подобен начин на дружествата с клонове в няколко държави от ЕС може да се наложи да сключат отделни полици при различни условия в различните страни вместо една обща полица за цялата им дейност в ЕС.

„Повече от 20 години след изграждане на единния ни пазар трансграничната търговия в застрахователния сектор далеч не е безпроблемна”, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

Реалността е следната: само ограничен брой потребители могат да купуват застрахователни продукти в други държави, като само 0,6% от всички застрахователни премии за моторни превозни средства и 2,8% от застрахователните премии за имущество се предлагат за целия ЕС.

Европейската комисия ще предприеме последващи действия по доклада чрез консултация с потребители, предприятия и застрахователния сектор относно възможни решения.

Коментар