Правозащитници ще спират сделката между Facebook и WhatsApp

Facebook постоянно доставя потребителски данни за целите на рекламата и даде ясно да се разбере, че ще включи информацията от WhatsApp в своя бизнес модел

Facebook постоянно доставя потребителски данни за целите на рекламата и даде ясно да се разбере, че ще включи информацията от WhatsApp в своя бизнес модел

Споразумението за поглъщане на мобилната услуга WhatsApp от Facebook за сумата от 19 милиарда долара предизвика тревога у правозащитни организации в САЩ.

Две от тях ще се опитат да блокират сделката или поне да я забавят дотогава, докато Facebook не каже ясно какво ще прави с данните на 450 милиона потребители на WhatsApp.

Информационният център по електронна неприкосновеност (EPIC) и Центърът за цифрова демокрация (CDD) са подали жалба във Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ, с която настояват регулаторният орган да блокира сделката.

Според правозащитниците, сделката трябва да бъде преустановена поне дотогава, докато купувачът Facebook не обясни как ще се разпорежда с данните на огромната аудитория на услугата за мигновени съобщения.

WhatsApp привлече клиентска база с обещанието да не събира лични данни за рекламни цели. Вярвайки на това обещание, потребителите предоставиха на компанията подробна лична информация за себе си, вкл. частни съобщения до близки приятели.

Facebook, от друга страна, постоянно доставя потребителски данни за целите на рекламата и даде ясно да се разбере, че ще включи информацията за потребителите на WhatsApp в своя бизнес модел по съставяне на профили. По този начин обаче ще бъде нарушено обещанието на WhatsApp, дадено към нейните потребители.

Правозащитниците смятат, че това е несправедлив и измамнически начин за търговия с лична информация на потребители, който влиза в компетенциите на FTC.

Скоро след сключване на споразумението за покупка на WhatsApp от Facebook, двете компании се опитаха да убедят потребителите на WhatsApp, че няма да настъпят промени за тях. Съмнения сред потребители и регулатори обаче възникнаха много бързо.

Така например, представители на ЕС отбелязаха, че сделката може да доведе до разследване в страните от общността с цел изясняване как и дали Facebook би използвала огромния масив от информация.

Facebook реагира на жалбата, внесена във FTC, с изявление, че WhatsApp ще продължи да действа като самостоятелна компания, която спазва своите задължения по отношение на неприкосновеността и сигурността на потребителите.

Засега от FTC няма коментар по случая. Анализаторите обаче припомнят, че обикновено жалбите на EPIC не остават без внимание от страна на комисията и често се признават за обосновани от страна на регулатора.

Коментар