САЩ охлабват контрола над интернет

ICANN ще разработи нов, по-прозрачен модел за управление на интернет ресурсите

ICANN работи по нов, по-прозрачен модел за управление на интернет

Националната администрация по телекомуникации и информация (NITA) към министерство на търговията на САЩ съобщи, че ще прекрати формалните си отношения с интернет регулатора ICANN.

В момента ICANN, който отговаря за управление на домейн пространството в интернет, е изправен пред задачата да разработи нов глобален модел – по-открит и удобен за използване.

Споразумението за сътрудничество на NTIA и ICANN изтича през 2015 г., така че дотогава не се очакват съществени промени.

С оттеглянето на NTIA от дейността на ICANN ще се засили международното сътрудничество в областта на контрола върху домейн имената, IP адресите и други аспекти на интернет.

В резултат на промяната, процесът по управление на интернет ресурсите ще стане по-прозрачен, а във взимането на важни решения ще участват повече държави. Очаква се също да намалее значително американското влияние върху процесите, свързани с развитието на интернет технологиите и структурата на мрежата.

Според анализатори, NITA отстъпва заради скандала с подслушването на интернет потребители от страна на спец службите, както и под давление на европейските партньори на САЩ, които искат по-независим ICANN.

Коментар