Когнитивна система ще помага на онкоболни

Watson ще позволи на онколози да провеждат по-персонализирано лечение на пациенти с глиобластом

Watson ще позволи на онколози да провеждат по-персонализирано лечение на пациенти с глиобластом

Когнитивната система IBM Watson ще подпомогне онколозите в лечението на пациенти, диагностицирани с рак. За целта IBM и Нюйоркския геномен център (NYGC) ще използват уникален прототип на машината, създаден специално за геномни изследвания.

Watson ще позволи на онколози да провеждат по-персонализирано лечение на пациенти с глиобластом – агресивен и злокачествен рак на мозъка. Когнитивната система ще анализира генетични  данни заедно със специализирана медицинска информация, като по този начин ще спести време за определяне на адекватно лечение, съобразено със заболяването на пациента.

Благодарение на тази услуга, базирана на облачни технологии и когнитивните  способности на Watson, процесът на анализ ще стане по практичен и достъпен. Освен да анализира информация, Watson се учи непрекъснато, докато разглежда различни случаи и медицински изследвания, статии и клинични проучвания.

IBM Watson ще помогне на учените от NYGC да разберат данните, които разкриват вариации на геномната секвенция между нормалните и раковите биопсии на мозъчни тумори. Ако тази инициатива бъде успешна, тя ще допринесе за спасяване на милиони пациенти по света.

Коментар