Британците легализират копирането на CD

Копирането на CD за слушане на мобилно устройство вече няма да е нарушение на закона във Великобритания

Копирането на CD за слушане на мобилно устройство вече няма да е нарушение на закона във Великобритания

Авторското право във Великобритания скоро ще бъде актуализирано и ще позволи законно копиране на компактдискове, книги и други медии, закупени за лична употреба.

Въпреки че повечето британци вероятно са копирали носители, промяната в закона ще даде на хората спокойствие, че не са нарушители на авторското право. Според службата за авторско право (IPO), актуализацията на законодателството ще влезе в сила от 1 юни 2014 г.

Досега във Великобритания се считаше за незаконно копирането на съдържание от CD с цел архивиране или използване на мобилно устройство. Промяна на формата на електронна книга, за да се съхрани на друго устройство, също се считаше за незаконна. Остава обаче ограничението да не се правят копия на CD за приятели или за членове на семейството. Ако потребителят реши да направи това, трябва да изтрие всички свои лични копия на съответния запис.

Предвиждат се и други промени в закона за авторското право. Така например, няма да е незаконно да се използват цитати от работите на други хора. Въпреки, че подобна забрана вече не съществува за критични произведения, коментари или новини, сега тя ще отпадне и за всички останали случаи.

Коментар