15% ръст в онлайн бизнеса с детски играчки у нас

Българските родители значително са увеличили годишния си бюджет за играчки през последните две години. Семейство с едно дете харчи средно по 40 лв., а тази сума скача тройно, до 120 лв., по време на големи празници като Нова година и Деня на детето – 1-ви юни, сочи проучване на онлайн портала Patilanci.bg.

Родителите купуват чрез интернет играчки на средна стойност до 98 лв. годишно. Най-продаваните играчки през 2013 са Робо рибките, Барби, Лего и Кукли бебета. Повишил се е интересът и към интерактивни игри или играчки за развитие на ума на подрастващите, както и играчки – с десетки функции, мелодии и т.н.

Пазарът на детски играчки, който бележи ръст от 15% само за 1 година, е изключително динамичен. Проучването на Patilanci.bg твърди, че продажбите са нараснали с 20 млн. лв. за последната година.

Според проучване на Global Industry Analysts, до 2015 г. размерът на този пазар в глобален мащаб се очаква да достигне 100 млрд. щ.д., а България не изостава от световните тенденции.

„Причината за този ръст, особено на фона на другите отрасли на икономиката, може да бъде търсена в бързото развитие на онлайн пазара”, коментира Светослава Иванова, мениджър на Patilanci.bg. „Детските стоки стават все по-достъпни за хора, живеещи извън големите градове, а асортиментите стават все по-големи”.

Друга интересна статистика в проучването сочи, че всяка година се стартират между 20 и 30 нови български магазина за играчки, като средно едва един от тях успява да се наложи силно на пазара.

„Голяма част от предприемачите, стартиращи онлайн магазин за детски стоки са фрийлансери, които мислят, че пазарът не е конкурентен, а всъщност той е един от най-конкурентните в България. Това е сериозен бизнес, изискващ опит и знание”, добави Светослава Иванова.

Коментари по темата: „15% ръст в онлайн бизнеса с детски играчки у нас”

добавете коментар...

  1. Милена Петрова

    До ?,
    Съгласна съм, че има много магазини, които са менте или просто не струват. Не знам на какви магазини сте попадали, но аз лично съм много доволна от един baby.galix.bg, който е изключително коректен и стоките (поне тези, които съм поръчвала) не са от Илиенци. Имам и наблюдение от още няколко, но те не са български.

  2. ?

    Повечето от тия магазини са пълно менте. Нямат никаква стока, като поръча някой нещо – търчат до Илиенци или до някой истински магазин да го търсят и да го купуват, за да могат да го изпратят.

Коментар