Symantec: Живеем в ератата на „мега пробивите”

Пробивите са нараснали с 62% през миналата година (източник: Symantec)

Пробивите са нараснали с 62% през миналата година (източник: Symantec)

През 2013 година станахме свидетели на началото на нова ера – „мега пробиви”. Тя се характеризира с по-големи печалби и промяна в поведението на кибер престъпниците, посочва Symantec в годишния си доклад за заплахите в интернет сигурността.

Пробивите са нараснали с 62% през миналата година, а атаките стават по-мащабни и ожесточени. Мега пробивите на бази данни са се увеличили от 1 през 2012 г. до 8 през 2013 г., показва статистиката.

При тези 8 пробива са компрометирани повече от 10 милиона самоличности и данни – това показва значителна промяна в поведението на кибер престъпниците, която води до най-опасната серия кибер атаки случвала се някога.

Един мега пробив може да се равнява на 50 по-малки атаки – всъщност, през 2013 година са компрометирани 552 милиона самоличности и данни, сравнено с 93 милиона през 2012 година.

Целенасочените атаки бележат ръст от 91 процента и сравнено с 2012 година имат три пъти по-дълга средна продължителност. Личните офис асистенти и тези работещи в сферата на връзките с обществеността са хората с двете най-атакувани професии – кибер престъпниците ги използват като основа за достъп до по-високопоставени цели като известните личности и мениджърите.

Symantec препоръчва на малките, средни и големи компании да преразгледат, преосмислят и по възможност да претворят позиционирането си по отношение сигурността. Броят пробиви на бази данни се преброява лесно, но е много по-трудно да се възстанови доверието в дадена компания, ако потребителите веднъж го изгубят, се посочва в доклада.

Заедно с навлизането в ежедневието на интернет на нещата (IoT), се появяват и възможности за нови заплахи. Symantec откри IoT червей Linux.Darlloz, който атакува рутерите на потребителите и вече е инфектирал повече от 31 000 устройства  – показвайки, че това е печеливша ниша за кибер престъпниците.

Коментар