Путин към Сноудън: Да си говорим като бивши агенти

Любопитно изказване направи руският президент Владимир Путин по време на пряко телевизионно излъчване, в което отговаряше на въпроси на граждани и анализатори по актуални проблеми от света на политиката и икономиката.

С видео обаждане в разговора се включи Едуард Сноудън – нашумелия бивш агент на американските служби, който по-рано изнесе скандална информация за масовото следене в интернет от страна на NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ).

Сноудън заяви, че системата за следене на САЩ се е оказала неефективна в борбата с тероризма и в тази връзка попита Путин дали Русия подслушва разговори между хората и счита ли масовия контрол за правилен. В отговор Путин се пошегува, че двамата със Сноудън могат да си говорят професионално, тъй като са бивши агенти на службите. Това изказване определено развесели публиката, която присъстваше на живо в ТВ предаването.

По-нататък Путин даде сериозен отговор на въпроса на своя събеседник. По неговите думи, специалните служби на Русия се съобразяват със строг закон и не извършват безконтролно, масово следене на хората.

Путин заяви, че Русия има професионално законодателство за следенето, което не допуска масово подслушване на граждани, тъй като винаги се изисква съдебно разрешение.

От друга страна обаче, съвременните средства за комуникация се използват от терористи и службите трябва да имат предвид това, посочи руският президент. Той уточни, че се следят именно подобни комуникации и не може да става дума за безконтролно следене на граждани.

Коментари по темата: „Путин към Сноудън: Да си говорим като бивши агенти”

добавете коментар...

  1. :o)

    бивши агенти, курви и ченгета няма…

Коментар