Жените могат да добавят 9 млрд. евро към БВП на Европа

„Повече момичета и жени в технологиите и предприемачеството е шансът на България за стабилна и силна икономика”, каза Саша Безуханова по време на „Предприемачески Speed Dating”

„Повече момичета и жени в технологиите и предприемачеството е шансът на България за стабилна и силна икономика”, каза Саша Безуханова по време на „Предприемачески Speed Dating”

Ако повече жени са ангажирани в технологичния сектор, Европа може да си осигури допълнителни 9 милиарда евро към БВП годишно, според проучване на Европейската комисия.

Жените, които се развиват професионално в дигиталния сектор, печелят с около 9% повече от жените, заети в други сектори. Но от 1000 момичета в Европа, които завършват бакалавърска степен, само 29 имат диплома, свързана с ИКТ специалност, и едва 4 ще работят в сферата на технологиите, сочи статистиката.

Нивото на женското ИКТ предприемачество е средно 19% в Европа, а по данни на инвестиционния фонд Eleven – момичетата, които искат да стартират бизнес, са само 12%, съобщиха от Български център на жените в технологиите, който днес отбелязва Международния ден на момичетата в (ИКТ) с конкурс „Предприемачески Speed Dating”, организиран в партньорство с Eleven.

Ако тенденциите се променят и се постигне равнопоставеност на половете в технологичната сфера, БВП на Европа може да нарастне с около 9 милиарда евро годишно, сочи изследването на ЕК.

„Повече момичета и жени в технологиите и предприемачеството е шансът на България за стабилна и силна икономика”, каза Саша Безуханова, председател на Български център на жените в технологиите, и подчерта, че всички участнички в конкурса вече са победителки, защото са направили първата крачка към успеха.

„С работата на Центъра и с инициативи като днешната можем да се постигне положителна промяна и страната ни да върви към просперитет”, заяви Безуханова. Неотдавна тя основа наградата Entrepregirl, за да насърчи предприемачеството сред момичетата.