Google започва бизнес с лизинг на соларни панели

Лизингът на слънчеви панели често означава, че всички дейности по поддръжката и ремонти се оставят на компанията, която е собственик на оборудването

При лизинга на слънчеви панели всички дейности по поддръжката се оставят на компанията, която е собственик на оборудването

Google и производителят на слънчеви клетки SunPower създадоха фонд на стойност 250 млн. долара за изкупуване и отдаване под наем на хиляди слънчеви панели.  

Инициативата ще осигури на американците достъп до слънчева енергия „при цена, която е по-ниска от нормалната им сметка за електроенергия”, обещават двете компании.

За да даде старт на амбициозната инициатива за соларен лизинг, Google вложи 100 млн. долара в брой, докато SunPower осигури останалите 150 милиона, съобщи GreenTech.bg.

Интернет гигантът е избрал да си партнира със SunPower, защото компанията е известна с „високото качество, висока надеждност на панелите и това, че може да генерира до 50 процента повече мощност на единица площ, както и гарантирана производителност и по-бавно остаряване”.

Соларният лизинг става все по-популярен вариант за тези, които искат да се възползват от покривните соларни инсталации, но не могат (или не искат) да направят необходимата първоначална инвестиция.

Лизингът на слънчеви панели често означава, че всички дейности по поддръжката и ремонтите се оставят на компанията, която е собственик на оборудването. Все пак потребителите са наясно, че трябва да се откажат от държавните субсидии за възобновяема енергия и данъчните кредити в подкрепа на подобни проекти.

За разлика от други програми за слънчев лизинг, които обвързват собствениците на жилища за 10 или 15 години, инициативата на SunPower/Google ще даде на потребителите възможност да изкупят своята система след шест години ползване или в края на срока на лизинговия договор.

Коментар