Nokia ще инвестира в ИТ за автомобилите

Nokia ще се опита да извлече полза от технологии и услуги, които все още притежава след сделката с Microsoft

Nokia ще се опита да извлече полза от технологии и услуги, които все още притежава след сделката с Microsoft

Nokia планира $100 млн. инвестиции в компании, работещи в областта на ИТ за автомобилите. Фондът за „умни” и „свързани” коли ще се ръководи от Growth Partners, подразделение на Nokia.

Автомобилът ще стане платформа, така както телефонът стана смартфон и всички приложения и услуги се разработват около него, коментира пред Блумбърг мениджър в NGP (Nokia Growth Partner).

Свързаните автомобили разкриват възможност за ръст и поради това NGP планира значителни инвестиции в този сегмент, казва новият изпълнителен директор на Nokia – Раджив Сури.

Интерес към изчислителните системи в автомобилите проявяват и редица други компании. Apple, например, предлага системата CarPlay, която осигурява iOS функционалност в колите, вкл. достъп до iPhone за развлечения, разговори, навигация и др.

По-рано тази година Google сформира алианса Open Automotive Alliance с участието на Audi, GM, Honda, Hyundai и Nvidia. Групата ще разработва софтуерни и хардуерни платформи за автомобилите.

С инвестиции в перспективния сегмент Nokia ще се опита да извлече полза от технологии и услуги, които останаха в нейно владение след сделката с Microsoft. Сред тях е картографската платформа Here.

Разчитайки на 25-годишния си опит в създаването на карти за автомобили, Nokia иска да създаде напълно нов клас услуги, които помагат на шофьорите да бъдат свързани с околния свят по безопасен начин.

Коментар