Сингапур ще строи плаваща слънчева ферма

Сингапур може да стане първата държава в света, която ще приложи концепцията за плаващи слънчеви електроцентрали. Страната се отличава с уникални условия, които я правят чудесен кандидат за бързото навлизане на плаващите соларни панели.

Сингапур има изключително висока гъстота на населението (номер 2 в света по отношение на гъстота на населението), ограничена земя и дори ограничени покривни пространства, но пък доволно много водни ресурси, върху които да „плесне” няколко слънчеви ферми, пише GreenTech.bg.

Амбициозният план се разработва от Националната агенция по водите в Сингапур и Обществения съвет на комуналните дружества (PUB). Той предвижда на вода да бъде пусната плаваща система за слънчева енергия (плаваща слънчева ферма).

Соларният парк ще бъде изграден на язовир Тенгех. Заедно с няколко местни покривни проекта за слънчева енергия той ще осигурява електричество като за около 1000 местни домове.

Очаква се проектът, одобрен още през 2011 г., да стартира този месец. Не е ясно какво е забавило реализацията му, но без съмнение драматичният спад в цените на слънчевите панели през последните няколко години ще помогне за реализацията на такива проекти и ще ги направи много по-достъпни и конкурентни.

Що се касае до съответния екологичен ефект от соларните панели върху водното пространство, авторите на идеята са категорични, че резултатите ще са все положителни. Проектът даже ще донесе някои желани странични ефекти. Той ще намали загубата на вода от изпарение и се очаква да намали растежа на водорасли.

Но едно от най-големите предимства на проекта без съмнение остава това, че не изисква използване на земя, която е много ограничен и скъп ресурс в Сингапур.

Коментар