Нов дрон Lockheed Fury 1500 лети по-дълго

Новият Lockheed Fury 1500 може да лети повече от половин ден, без презареждане

Новият Lockheed Fury 1500 може да лети повече от половин ден, без презареждане

Въздухоплавателните средства са едни от най-сложните в транспорта. Компаниите от сектора, вкл. военния, работят непрекъснато за подобрения. Наскоро Lockheed Martin показа значителен напредък.

Заедно с Военновъздушните сили на САЩ, Lockheed Martin въвежда нов безпилотен летателен апарат (UAV). По същество UAV, наричан още дрон, е безпилотен самолет, който се задейства чрез различни средства и се държи във въздуха чрез комбинация от дистанционно управлявани технологии и автопилот.

Безпилотните самолети най-често се използват за разузнаване, но те могат да носят също полезни товари, когато ситуацията го изисква. За съжаление, UAV имат сериозен проблем: поради малкия си размер, в сравнение с пилотираните самолети, а оттам и на резервоарите за гориво, тези апарати не могат да остават продължително време във въздуха.

Новият Lockheed Fury 1500 може да лети повече от половин ден, по-точно – 15 часа. Самолетът се базира на Fury UAS и е предназначен за наблюдение и събиране на разузнавателна информация. Моделът може да се ползва от сухопътни военни сили и не се нуждае от писта.

Fury 1500 излита с помощта на пневматичен стартер и използва гориво JP8. Двигателят произвежда 2KW и задвижва ротор с три перки, разположени отзад. Самолетът лети на височина до 5,48 км и изминава разстояние до 2700 км, възползвайки се от въздушните течения.

Инфрачервени сензори се използват за сканиране по време на полет. Самолетът може да прави кръгове над съответни области за 15-16 часа, без да се нуждае от презареждане. Fury 1500 се управлява дистанционно, в реално време чрез софтуер STANAG 4586, но може да изпълнява и напълно автономни мисии.

Коментар