Иран призова Марк Зукърбърг в съда

Като гражданин на САЩ, Зукърбърг няма правно задължение да се съобрази с искането на Иран

Като гражданин на САЩ, Зукърбърг няма правно задължение да се съобрази с искането на Иран, тъй като между двете страни не съществува договор за екстрадиция

Ирански съдия призова Марк Зукърбърг да се яви в съдебната зала по дело, свързано с две от приложенията, които Facebook притежава – Instagram и WhatsApp. Твърди се, че те нарушават неприкосновеността на личния живот на потребителя.

Съдът в южната провинция Фарс започна дела срещу Facebook, след като някои от местните граждани се оплакаха, че личните им права са били нарушени, предаде държавната информационна агенция ИРНА.

Според решението на съда, директорът на Facebook или негов служебен адвокат трябва да се яви в съда, за да се защити и плати за възможни загуби, коментира Рухола Момен-Насаб, представител на официалните ирански власти.

Едва ли обаче някой допуска, че Зукърбърг ще се отзове на призовката. Като гражданин на САЩ, Зукърбърг няма правно задължение да се съобрази с искането на Иран, тъй като между двете страни не съществува договор за екстрадиция.

Съдебната система на Иран е консервативна и анти-интернет насочена, в рязък контраст с вижданията на умерения президента на страната – Хасан Рухани, който се застъпва за по-свободно използване на мрежата.

Уеб сайтове и интернет приложения често биват блокирани в Иран. Facebook и други социални мрежи като Twitter и YouTube попадат под забрани, но все пак остават оперативни и могат да се ползват.

Властите в страната имат неограничен достъп до социални медии, докато гражданите прибягват до прокси сървъри или други средства, за да заобиколят забраните.

Коментар