Сайтове ще откриват сами онлайн мошениците

Новата технологията ще събира подробни данни за начина, по който потребителите ползват сайтовете

Новата технологията ще събира подробни данни за начина, по който потребителите ползват сайтовете

IBM патентова нова технология, която позволява на сайтовете да следят взаимодействието на потребителите с тях и да улавят аномалии в поведението им. Подобна разработка ще се използва в борбата срещу онлайн измамите, съобщи британският портал v3.co.uk.

Предвижда се технологията да събира подробни данни за начина, по който потребителите ползват сайтовете – от навигацията с бутони или мишка до разблокиране на смартфон или таблет, като целта е създаване на профил на потребителя. При засичане на опит за взлом на акаунт с използване на събраните данни, системата ще издава предупреждение.

От новата технология ще могат да се възползват компании, които ползват облака, вкл. банки и онлайн търговци, тъй като именно техните клиенти са изложени на най-голяма опасност от страна на кибер престъпниците. Разработката се явява жизнено важна стъпка за обезпечаване на сигурността при използване на интернет, отбeлязват авторите на патента от IBM.

Когато засекат внезапна промяна във взаимодействието със системата за онлайн банкиране или електронния магазин – например използване на таблет вместо настолен компютър, сайтовете с новата технология ще искат допълнително потвърждение на самоличността преди да извършване на транзакцията. Прототипът на технологията дава безпогрешни резултати, показват тестовете на IBM.

Коментар